Операція “Захід” – інтерв’ю Олега Бажана на “Радіо Свобода”

9125C5F2-A676-469E-988A-1A57951990CA_cx0_cy16_cw0_w1023_r1_s77 791 осіб у жовтні 1947 року практично за два дні депортували із Західної України в Казахстан і віддалені райони Сибіру.

Незважаючи на те що з тих пір пройшло 70 років, ще не все відомо про долі конкретних людей, насильно виселених в рамках боротьби з національно-визвольним підпіллям, як тоді його називали. У розсекреченій архівній справі під назвою “Захід”, яка зберігається в Україні – тисячі сторінок. Велика частина з них присвячена подробицям проведення цієї операції.

Операція “Захід” – не єдина депортація, здійснена на Західній Україні, але наймасовіша. Всього ж у 40-х і початку 50-х років з цього регіону насильно вивезли 203 тисячі чоловік. Більшість з них виявилися в Казахстані, тому тут на минулих вихідних відбулася міжнародна конференція “Депортація народів в епоху тоталітаризму: уроки історії”.

Олег БажанЗ її учасником – членом Президії Національної спілки краєзнавців України, старшим науковим співробітником Інституту історії України НАН України, кандидатом історичних наук Олегом Бажаном поспілкувалася журналістка “Радіо Свобода” Олександра Вагнер.

“Депортація 1947 року – один з етапів депортаційної політики, яку радянська влада проводила в Західній Україні. Тут поширювалися опозиційні настрої, населення вороже ставилося до влади, були сильні позиції українських націоналістів, адже після завершення радянсько-німецької війни більшість збройних акцій Української повстанської армії було направлено проти непопулярних заходів радянської влади. І з цим боролися. Спочатку за допомогою військових операцій, які мали місце в 1944-1945 роках, а потім за допомогою депортаційної політики” – зауважив Олег Бажан.

Із повною версією інтерв’ю можна ознайомитися на сайті “Радіо Свобода”.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *