24-й випуск історико-краєзнавчого наукового альманаху “Південний Захід. Одесика”

odessika_24Вийшов друком 24-й випуск історико-краєзнавчого наукового альманаху «Південний Захід. Одесика — Юго-Запад. Одессика».

Статті,  вміщені у виданні, згруповано за наступними рубриками: “Степи Лукомор’я”, “Одеські старожитності”, “Край в епоху диктатур”, “Обличчя земляків”, “Студентська трибуна”, “Книжкова полиця краєзнавця”.

Повнотекстовий варіант 24-го випуску альманаху

Південний захід. Одесика. Історико-краєзнавчий науковий альманах. – Вип. 24. – Одеса: Друкарський дім, 2018. – 272 с.

odessika-24“Характерна риса «Одесики» – її універсальність, прагнення представити різні точки зору. Інакше і неможливо. Адже пошук істини можливий лише через дискусію та діалог, введення нових історичних документів, переосмислення подій.
На жаль, замість того, щоб вивчати уроки історії, намагатися бачити її у всій її складності, сьогодні ми знову стикаємося із прагненням поділити все на чорне і біле, добре та зле. Але ж історія – це не лише суспільні відносини, данні та цифри про економічні злети та падіння. Це, перш за все,людські вчинки, які продиктовані певними обставинами,вихованням, ідеями, які панують у цей час. І не завжди можна судити про них з вершини нинішнього знання. Раз-у-раз доводиться повторювати прописну істину – історія не знає умовного способу, вона не здатна відповісти на питання «що було б, якби…». Не пускатися у хащі фантастики, а аналізувати факти і робити висновки – ось головне завдання історичної науки. А ще більш важливо – не ставити історію на службу будь-якої ідеології” – підкреслив у вступному слові український політик Сергій Гриневецький, за підтримки якого видається альманах.

Повнотекстовий варіант 24-го випуску альманаху

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *