В Одесі відбувся День науковця на тему “Під українським прапором: 100-річчя з дня проголошення Української Держави”

den-naukovcya23 квітня 2018 р. у рамках виставкової акції «Вітчизняна історія: постаті та події» на базі факультету історії та філософії Одеського національного університету імені І.І.Мечникова фахівцями Одеської національної наукової бібліотеки, за участі викладачів і студентів факультету, краєзнавців Одеської обласної організації НСКУ було проведено День науковця на тему «Під українським прапором: 100-річчя з дня проголошення Української Держави (Гетьманату Павла Скоропадського) та Українського військово-морського флоту».

Захід проведено на виконання Постанови Верховної Ради України від 8 лютого 2018 року «Пам’ятні дати та ювілеї 2018 року».

Одеса-1Захід відкрив В’ячеслав Кушнір, доктор історичних наук, професор, декан факультету історії та філософії ОНУ імені І.І.Мечникова, голова правління Одеської обласної організації НСКУ.

Одеса-2З вітальним словом до учасників заходу звернулася кандидат історичних наук, доцент кафедри археології та етнології України, заступник декана з наукової та виховної роботи факультету історії та філософії ОНУ імені І.І.Мечникова Наталія Петрова.

Одеса-3Тарас Вінцковський, доктор історичних наук, професор кафедри історії України ОНУ імені І.І.Мечникова, у своєму виступі пояснив, чому дата 29 квітня 1918 року є такою важливою для нашої держави. Науковець закцентував увагу присутніх на сподіваннях всіх прошарків українського суспільства на створену гетьманом Павлом Скоропадським Українську Державу, а також на перепонах, які чинила більшовицька та німецька влади.

Під час своєї доповіді «Між водою і суходолом: військово-морський флот України за часів державотворення» Сергій Боган, кандидат історичних наук, завідувач відділом історії Одеси та краю Одеського історико-краєзнавчого музею, доцент кафедри правових дисциплін Одеського інституту Міжрегіональної академії управління персоналом, розповів про складнощі та допущені помилки під час координації дій між українським урядом та його прихильниками на кораблях.

Одеса-4У рамках заходу Анастасія Фомичова, провідний бібліограф ВЗГіР ОННБ, провела бібліографічний огляд тематичної літератури з фондів ОННБ.

Наприкінці заходу студенти мали змогу провести реферативну роботу з наступними виданнями:

  • Сідак В. Полковник Петро Болбочан: трагедія українського державника / В.Сідак, Т.Осташко, Т.Вронська. – К. : Темпора, 2004. – 416 с.
  • Безкоровайний В.Г. Військово-морські сили України: минуле та майбутнє : роздуми командувача флоту. – Севастополь: Флот України, 2013.– 383 с.
  • Олійників О.С. Сторінки історії Українського військово-морського флоту. – Одеса: Маяк, 2004.– 198 с.
  • Скоропадський П.П. Спогади. Кінець 1917 – грудень 1918; Упоряд. Ігор Гирич. – Київ : Наш Формат, 2017. – 456 с.
  • Пиріг Р.Я. Діяльність урядів гетьманату Павла Скоропадського: персональний вимір. – Київ: Ін-т історії України НАНУ , 2016. – 516 с. : ил.
  • Яневський Д.Б. Проект “Україна”, або Спроба Павла Скоропадського. – Харків : Фоліо, 2010. – 285 с. та ін.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *