Вітаємо із Днем народження керівників НСКУ, відомих вчених-істориків, краєзнавців Олександра Реєнта та Олександра Удода

10 травня 2018 року День народження святкують відомі вчені-історики, краєзнавці, педагоги:

  • IMG_6045РЕЄНТ Олександр Петровичголова Національної спілки краєзнавців України, доктор історичних наук, професор, член-кореспондент НАН України, заступник директора Інституту історії України НАН України, Заслужений діяч науки і техніки, Почесний краєзнавець України;
  • Удод О.УДОД Олександр Андрійовичзаступник голови Національної спілки краєзнавців України, завідувач відділу української історіографії Інституту історії України НАН України, член-кореспондент НАПН України, доктор історичних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки, Почесний краєзнавець України.

О.П.Реєнт стояв біля витоків інституційного оформлення Національної спілки краєзнавців України у 1990-х рр., тривалий час був заступником голови, а з 2012 р. очолює Спілку. Під його керівництвом НСКУ підготувала та реалізувала низку масштабних краєзнавчих проектів науково-просвітницького, видавничого, культурно-освітнього та популяризаційного характеру, не лише зберегла темпи розвитку започатковані в попередній період, а й перетворилася в одну із найпотужніших творчих спілок України. Будучи визнаним і провідним українським вченим, О.П.Реєнт протягом багатьох років займається теоретичними та практичними проблемами краєзнавства, питаннями теорії та методології історичної науки, історіографії, націогенезу і державотворення, соціально-економічного та політичного життя, національно-визвольних і суспільно-політичних рухів у ХІХ–ХХ ст.; працює на педагогічній ниві на користь виховання молодого покоління; неодноразово відзначений вищими державними та відомчими нагородами.

О.А.Удод упродовж багатьох років входить до складу керівних органів Національної спілки краєзнавців України, всебічно підтримує реалізацію її ініціатив та проектів; є визнаним фахівцем в галузі української історіографії, історії історичної науки та освіти в Україні першої половини ХХ ст., методологічних проблем історичної науки, історії повсякденності, історичної пам’яті та історичної політики; брав участь у написанні першого покоління підручників з історії та координував процес наукового і навчально-методичного забезпечення модернізації змісту освіти й процесу виховання особистості. Визнанням професійних заслуг О.А.Удода є удостоєння його низкою відомчих відзнак.

Багаторічна подвижницька праця іменинників є унікальним прикладом відданого служіння обраній справі, невід’ємною складовою консолідації українського суспільства.

Президія Національної спілки краєзнавців України та вся краєзнавча спільнота бажає іменинникам безмежних позитивних емоцій та висловлює найщиріші сердечні побажання міцного здоров’я, сімейного добробуту, всіляких гараздів! Бажаємо плідних дослідницьких пошуків і творчої наснаги в подальшій краєзнавчій та науковій роботі!

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *