У Краматорську відбулася презентація краєзнавчого збірника «Північна Донеччина: час, події, люди»

2_Краeзнавчий_збiрникУ суботу, 13 жовтня 2018 р., напередодні свята Покрови Пресвятої Богородиці, у Краматорську, в залі Музею Донбаської державної машинобудівної академії відбулася урочиста презентація нового краєзнавчого збірника «Північна Донеччина: час, події, люди».

Інтелектуальний захід мав обласний характер і зібрав відомих краєзнавців майже з усього регіону: з Бахмуту, Дружківки, 2_НСКУКостянтинівки, Краматорська, Слов’янська. Всі вони зібралися з нагоди виходу в світ збірника наукових праць, що містить сучасні розвідки провідних краєзнавців Донецької області, в яких розкриваються проблемні питання краєзнавства Північної Донеччини, і, який безумовно буде сприяти пізнанню сучасниками правдивої історії рідного краю.

В ювілейний для себе рік, за останні лише два місяці, 3_НСКУКраматорськ побачив вже п’ять презентацій краєзнавчих видань, на сторінках яких в різний спосіб розкриваються процеси його розвитку, його цікавої та славної історії. Це безумовно засвідчує активізацію краєзнавчого руху на наших теренах. Ось і ця презентація збірника «Північна Донеччина: час, події, люди» перетворилася на справжній краєзнавчий форум, організатором якого виступив БФ «Карітас Краматорськ» (керівник проекту Ірина Яблінська) спільно з правлінням КМГО «Клуб “Краєзнавець”». Захід було присвячено Дню захисника України і Дню Українського козацтва.

Книгу, співавторами якої стали 25 краєзнавців з Бахмуту, о._Васил__IванюкДружківки, Києва, Краматорська, Костянтинівки, Святогірська, Слов’янська, видано власним коштом директора БФ «Карітас Краматорськ», священника УГКЦ, головного капелана десантно-штурмових військ України о.Василя Іванюка.

З нагоди виходу в світ збірника листом-подякою благодійника привітав голова Національної спілки краєзнавців України, член-кореспондент НАН України О.П.Реєнт. Зважаючи на те, що вперше в Краматорську благодійником краєзнавчого видання, наклад якого склав 500 примірників, став не представник місцевого бізнесу, а саме місцевий священик, дозволимо собі навести одну цитату із цього листа-подяки:
«З вірою в краще майбутнє, від імені Національної спілки краєзнавців України і від себе особисто, висловлюю щиру подяку Вам – духовній особі – за те, що своєю небайдужістю та благодійними щедротами, громадською свідомістю і щирою любов’ю до Донецького краю, Ви власним коштом сприяєте кращим дослідникам-краєзнавцям доповнити сучасними дослідженнями сторінки славної історії  української Донеччини. Безмежно радий, що у Вашій особі краєзнавча когорта Донеччини отримала мудрого друга, свідомого того, що сьогодні історичні праці з питань регіональної історії надзвичайно актуальні, бо відкривають широкий простір для переосмислення історичної правди, для утвердження українських смислів на теренах Сходу нашої держави».

Виступи учасників заходу засвідчили актуальність і важливість запрошено_воiнiв_ЗСУпояви нової праці дослідників маловідомих і забутих сторінок історії рідного краю. Привітати краєзнавців зі святом прийшли військовослужбовці 81-ї аеромобільної бригади ЗСУ, які наголосили, що сьогодні, коли український народ веде боротьбу з російськими окупантами за збереження територіальної цілісності і незалежності України, ця наукова подія є особливо актуальною, адже усі ми прагнемо правдивого  та об’єктивного висвітлення історії  нашого народу.

Презентацію відкрив голова КМГО «Клуб “Краєзнавець” Володимир Коцаренко. Він висловив слова щирої вдячності в_Музеi_ДДМАвсім небайдужим краянам, які долучились до видання краєзнавчого збірника, висловив щиру подяку о.Василю Іванюку за фінансову підтримку некомерційного проекту, а також колегам-співавторам і упоряднику-перекладачу презентованого збірника, члену правління Клубу «Краєзнавець» Олегу Савчуку, та наголосив, що для всебічного розвитку краєзнавства Донеччини, глибокого вивчення сторінок історії рідного краю, сьогодні, як ніколи, створені сприятливі умови.

У заході взяли участь понад 50 осіб. Серед них – відомі краєзнавці Донеччини з Бахмуту, Дружківки, Краматорська, Слов’янська, освітяни, працівники культури. Пролунали виступи директора благодійного фонду «Карітас Краматорськ» о.Василя Іванюка; начальника учбового відділу ДДМА Валентини Сушко; учителя історії Краматорської української гімназії, Олег_Савчукредактора та укладача збірника «Північна Донеччина: час, події, люди» Олега Савчука; співавтора збірника, головного зберігач Бахмутського краєзнавчого музею Ігоря Корнацького; співавтора збірника, кандидата філологічних наук, доцента кафедри теорії і практики початкової освіти Донбаського державного педагогічного університету Валерія Сиротенка; співавтора збірника, в.о. директора Дружківського історико-художнього музею Світлани Кривоносової. Вони наголосили, що без відродження української духовності нам не бачити економічного зростання держави взагалі та нашого міста, зокрема, і побажали вельмишановному науковому краєзнавчому товариству подальшої плідної роботи, натхнення і вагомих здобутків у справі збереження історичної та культурної спадщини України.

Участь у презентації взяла також учнівська молодь: учні старших класів Краматорської української гімназії, вихованці Центру 4_НСКУпозашкільної роботи, Донецького обласного центру туризму і краєзнавства – автори робіт з історії та краєзнавства, які були визнані найкращими в рамках МАН. Юні краєзнавці мали змогу познайомитися з видатними краєзнавцями області, поспілкуватися за цікавими їм темами. Кожен з них отримав від о.Василя Іванюка подарунок – примірник презентованого краєзнавчого збірника. Дай Боже, щоби ця книга засвітила в дитячих душах ще більший вогник пізнання і зміцнила в них невгасиме бажання зберігати багатющу і цікаву історичну спадщину України!

Обсягом понад 400 сторінок, презентований збірник вміщує 32 цікаві статті – плідні наукові пошуки та відкриття, що розкривають різні аспекти історії, топонімії, культури, мистецтва, духовні надбання Донеччини.

За рішенням благодійника частину накладу буде безкоштовно передано до центральних бібліотек Києва, Харкова, міст Північної Донеччини, шкільних і міських бібліотек Краматорська.

Олег Савчук,
член правління Клубу «Краєзнавець»,
учитель історії Краматорської української гімназії

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *