У Києві відбулася Міжнародна науково-практична конференція, присвячена 90-річчю Будинку-музею Тараса Шевченка

IMG_085325 жовтня 2018 р. у Літературно-меморіальному будинку-музеї Тараса Шевченка в Києві відбулася Міжнародна науково-практична конференція, присвячена 90-річчю Будинку-музею Тараса Шевченка.

Співорганізатори конференції: Інститут літератури імені Т.Г.Шевченка НАН України, Національний музей Тараса Шевченка, Літературно-меморіальний будинок-музей Тараса Шевченка. Відкрила конференцію, привітала учасників заходу та презентувала збірник статей учасників конференції Надія Орлова – завідувач Літературно-меморіального будинку-музею Тараса Шевченка.

З вітальними словами до учасників конференції також звернулися: Микола Жулинський – академік НАН України, директор Інституту літератури ім. Т.Г.Шевченка; Дмитро Стус – кандидат філологічних наук, генеральний директор Національного музею Тараса Шевченка; Олександр Гончаров – кандидат історичних наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка, голова Київської міської організації Національної спілки краєзнавців України.

О.Гончаров привітав учасників конференції від імені керівництва НСКУ та вручив працівникам Літературно-меморіального 44849578будинку-музею Тараса Шевченка відзнаки НСКУ. У своєму виступі О.Гончаров зазначив, що Національна спілка краєзнавців України, її члени також роблять вагомий внесок у вивчення і популяризацію творчої спадщини Тараса Шевченка, пам’яток, пов’язаних з його діяльністю та вшануванням пам’яті. Особливо плідною ця робота є у ювілейні роки, яким був, приміром, останній, 2014 ювілейний рік. Голова Київської міської організації НСКУ акцентував увагу учасників конференції на співпраці НСКУ і установ – організаторів заходу. Це, зокрема, участь у наукових конференціях, організація в минулі роки студентської історико-краєзнавчої практики на базі Національного музею Тараса Шевченка та його філій тощо.

У роботі конференції взяли участь працівники наукових установ, музеїв, бібліотек, викладачі, аспіранти та студенти вищих навчальних закладів, краєзнавці, в тому числі й члени Київської міської організації НСКУ – Сергій Гальченко, Віктор Короткий, які виступили з доповідями на пленарному засіданні. Розгляд широкої шевченкознавчої та києвознавчої тематики було продовжено на секційних засіданнях: «Київ у творчості, науковій та громадсько-культурній діяльності Тараса Шевченка», «Шевченківські традиції в літературі і малярстві XIX – XXI століть та сучасні підходи до вивчення спадщини Тараса Шевченка», «Будинок-музей Тараса Шевченка у часовому вимірі», «Київ у соціокультурному просторі XIX – XX століть», «Феномен Тараса Шевченка: погляд крізь віки».

Конференція проходила у зацікавленій атмосфері, жвавих обговореннях актуальних питань шевченкознавчої тематики.

Валентина Гончарова,
прес-секретар Київської міської організації НСКУ

Більше фото за посиланням.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *