“Василь Макух – “людина-смолоскип” (до роковин самоспалення на знак протесту проти політики СРСР у 1968 році) – Олег Бажан на радіо “Культура”

Радіо Культура - О.Бажан50 років тому, 5 листопада 1968 року (напередодні 51-ї річниці жовтневих подій), в Києві працівник Дніпропетровського заводу холодильного устаткування Василь Макух здійснив вищий акт самопожертви – самоспалення.

Ця подія стала темою програми “Імператив”, яка вийшла в ефір на радіо “Культура” 5 жовтня 2018 року. Гості: член Президії НСКУ, кандидат історичних наук Олег Бажан, а також племінник Василя Макуха Юрій Макух. Ведуча: Юлія Чаплінська.

Запис програми.

Свідки пригадують, як із під’їзду будинку №27 (біля Бессарабського ринку) вибігла охоплена вогнем людина і побігла головною вулицею столиці, вигукуючи: «Геть окупантів!», «Хай живе вільна Україна!». Палаючий живий смолоскип заходилися гасити працівники міліції та перехожі. Знесиленого від болю Василя Макуха доправили до лікарні. Опіки виявилися смертельними і наступного дня він прийняв мученицьку смерть. Характерно, що свій подвиг український патріот здійснив приблизно за два з половиною місяці до широко відомого в світі акту самопожертви чеського студента Яна Палаха.

Незважаючи на те, що органи КДБ намагалися всіляко приховати не лише справжні причини самоспалення українського патріота, а й навіть сам факт його здійснення, правда про згаданий акт протесту здолала «залізну завісу» і стала надбанням світової громадськості, яскраво засвідчила про готовність борців за державну незалежність України до найрішучіших дій.

У програмі “Імператив”, яка вийшла в ефір на радіо “Культура” 5 жовтня 2018 року, член Президії НСКУ, кандидат історичних наук Олег Бажан прагнув відтворити сторінки біографії та останні години життя Василя Макуха -Людину-Смолоскип.

Запис програми.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *