Краєзнавець Євген Букет отримав Премію імені В’ячеслава Чорновола 2018 року

Наприкінці минулого року відбулося вручення Премії імені В’ячеслава Чорновола 2018 року, яка з 2004 року присуджується щорічно авторам нових оригінальних публіцистичних творів, що сприяють утвердженню історичної пам’яті народу, його національної свідомості та самобутності.

Цьогорічним лауреатом премії став Букет Євген ВасильовичБукет - преміячлен Правління Національної спілки краєзнавців України, головний редактор газети «Культура і життя», голова Київського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Т.Шевченка — за статтю «Ханська Україна», надруковану в газеті «Кримська світлиця».

Вручення диплому лауреата Премії імені В’ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики 2018 року здійснили Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко та голова НСЖУ Сергій Томіленко. Організаційне забезпечення роботи Комітету з присудження Премії імені В. Чорновола здійснює Держкомтелерадіо.

На церемонії вручення премії, яка відбулася під час засідання правління НСЖУ, були присутні сестра і син В’ячеслава Чорновола – Валентина Максимівна Чорновіл та Тарас В’ячеславович Чорновіл.

Стаття «Ханська Україна» є спробою автора розібратися у політичних процесах, що відбулися в Україні в XVII-XVIII століттях. У ній йдеться про захоплюючі події вітчизняної історії, публікуються маловідомі, цікаві факти.

«Кримськотатарська тема завжди була важливою для В’ячеслава Чорновола. Він самовіддано і щиро відстоював інтереси цього репресованого сталінським режимом народу, – зауважив член Комітету з присудження премії, відомий громадський діяч Тарас В’ячеславович Чорновіл.Ця робота сприяє відродженню історичної пам’яті й утвердженню національної свідомості українців».

Також учасники заходу зауважили: символічно, що стаття надрукована саме в газеті «Кримська світлиця», яка після окупації Криму стала виходити в Києві.

Джерело:
Держкомтелерадіо

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *