Відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Луганщина: краєзнавчі розвідки»

news_2019_april_23_6_1Третій рік поспіль Луганська обласна організація Національної спілки краєзнавців України проводить Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Луганщина: краєзнавчі розвідки».

ЛуганщинаЗахід відбувся 19 квітня на базі ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка». Основними організаторами виступили Луганська обласна організація Національної спілки краєзнавців України, ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» та Відділ історичної спадщини ПАТ «Укрзалізниця».

Конференція, яка має за мету відродити краєзнавчі наукові news_2019_april_23_6_2розвідки після початку збройного конфлікту на Донбасі 2014 р. та сприяти науковому обміну між науковцями, що цікавляться історією луганського краю, значно підвищила свій академічний рівень. Про це свідчить, зокрема, розширення географії учасників, їх статус і авторитет у царині українського країнознавства та інших суспільних наук. У роботі конференції прийняли участь провідні вчені з Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, їх колеги з інших регіонів України, знані на Луганщині краєзнавці, майстри музейної справи, вчителя середніх шкіл, літературознавці і просто закохані у історію свого краю доповідачі.

Відкрив урочистий захід д.п.н, голова Луганської обласної news_2019_april_23_6_3організації НСКУ В.С.Курило, який зосередив свою доповідь на висвітленні головних завдань, що сьогодні стоять перед луганськими краєзнавцями. Серед пріоритетів подальших краєзнавчих розвідок, на думку доповідача, є формування неупередженої та науково обґрунтованої картини історичного розвитку Луганщини, як одного з ключових регіонів України. Подібна точка зору була висловлена також д.п.н., ректором Луганського національного університету імені Тараса Шевченка С.В. Савченко та директором ІІМВСПН А.В.Бадером.

Луганщина-2Результати своїх наукових досліджень у сфері краєзнавства представили у своїх доповідях д.с.н., завідувач кафедри філософії та соціології І.Ф.Кононов, д.і.н., завідувач кафедри історії України О.В.Набока, к.ф.н., професор, декан факультету української філології та соціальних комунікацій провідний фахівець відділу Т.С.Пінчук, фахівець відділу історичної спадини залізниць України Департаменту корпоративної соціальної відповідальності АТ «Укрзалізниця» М.Ю.Рубан, відомий луганський краєзнавець В.В.Снєгірьов та ін.

Досить презентабельною була і студентсько-учнівська секція. Левова частка студентських та учнівських доповідей були підготовані за наукового керівництва к.і.н., доцента кафедри історії України та к.і.н., асистента кафедри історії України О.А.Забуткової та та к.і.н., доцента кафедри політології та правознавства О.І.Бублік Луганського національного університету імені Тараса Шевченка.

Доповіді конференції будуть найближчим часом опубліковані у однойменній збірці.

Підводячи підсумок конференції, можна говорити про поступове відродження луганського краєзнавства, процес якого, на думку організаторів конференції, продовжуватиметься.

Джерело:
Луганський національний університет
імені Тараса Шевченка

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *