Відбулася Всеукраїнська наукова конференція “Я в усьому світі не находжу спокою…”. До 200-ліття Пантелеймона Куліша

60529721_13522 травня 2019 р. Інститут історії України НАН України та Національна спілка краєзнавців України провели Всеукраїнську наукову конференцію: “Я в усьому світі не находжу спокою…”. До 200-ліття Пантелеймона Куліша.

Свої заявки для участі у заході надіслали історики та краєзнавці з Києва, Чернівців, Дрогобича, Маріуполя, Івано-Франківська, Чорткова, Калуша тощо.

IMG_20190522_100754Обговорювався широкий спектр питань: творча та громадська діяльність П.Куліша, його публічне та приватне життя, коло спілкування, вплив на сучасників, значення постаті П.Куліша в історії України та ін.

Програма конференції

На початку заходу із вітальним словом до учасників звернувся IMG_20190522_100732академік НАН України Валерій Смолій – директор Інституту історії України НАН України, член Президії НСКУ. У своєму виступі він окреслив основні віхи життя та діяльності Пантелеймона Куліша, наголосив на необхідності перевидання та переосмислення його творчої спадщини і побажав присутнім плідної роботи.

Пленарне засідання включало заслуховування та обговорення IMG_20190522_100749декількох доповідей. Голова НСКУ, заступник директора Інституту історії України НАН України, член-кореспондент НАН України Олександр Реєнт свій виступ присвятив аналізу місця та ролі Пантелеймона Куліша в українському відродженні ХІХ століття. Доктор історичних наук, член Правління НСКУ, професор НПУ ім. М.П.Драгоманова Ігор Коляда зосередив увагу на висвітленні такої проблеми як “Ментальні риси українців та росіян в оцінках Пантелеймона Куліша”. Доктор історичних наук, провідний науковий співробітник Інституту історії України НАН України, професор Валентина Шандра розповіла про значення постаті вченого для сучасності. Історіософська концепція Пантелеймона Куліша в контексті українського національного відродження стала IMG_20190522_121309предметом доповіді кандидата філософських наук, професора МАУП Анатолія Твердохліба. Історію створення Тарасом Шевченком портрета Пантелеймона Куліша у 1843 році висвітлила головний зберігач фондів Музею історичного центру міста Києва Наумова Надія.

Далі робота конференції продовжувалася навколо заслуховування та обговорення інших доповідей та повідомлень.

Серед них варто назвати наступні:
«Пантелеймон Куліш: ґенеза особистості»Надія Шип,  д-р. іст. наук, проф. кафедри філософських та суспільних наук КНТЕУ;
«До питання про Куліша як перекладача Біблії»Ярослав Дзісяк, канд. іст. наук, Чортківський коледж економіки та підприємництва ТНЕУ;
«Постать П.Куліша на презентаційній банкноті Національного банку України»Андрій Бойко-Гагарін, канд. іст. наук, пров. наук. співр. Національного музею історії України;
«П.Куліш і М.Костомаров у калейдоскопі українофільського руху»Ольга Гончар, канд. іст. наук, ст. наук. співр. Інституту історії України НАН України;
«Пантелеймон Куліш та Кирило-Мефодіївське товариство»Олександр Донік, канд. іст. наук, ст. наук. співр. Інституту історії України НАН України;
«Пантелеймон Куліш та Михайло Юзефович: реконструкція  відносин в контексті розвитку освіти середини ХІХ ст.»Володимир Милько, канд. іст. наук, ст. наук. співр. Інституту історії України НАН України та ін.

Програма конференції

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *