На Драбівщині (Черкаська область) вручили краєзнавчі премії імені Івана Городинця

Драбівщина3 вересня 2019 року в селі Безпальче (Драбівський район, Черкаська обл.), на батьківщині відомого педагога і краєзнавця Івана Городинця, урочисто вручено дипломи лауреатів та сертифікати на 5 тис. грн. переможцям районної краєзнавчої премії його імені.

В урочистостях взяли участь голова Драбівської районної ради, голова конкурсної комісії Володимир Дзега, перший заступник голови Драбівської районної державної адміністрації Володимир Лобода, начальник відділу культури районної державної адміністрації Світлана Орел, вчителі історії загальноосвітніх шкіл району, працівники музейних закладів, Драбівщина-2члени конкурсної комісії, краєзнавці району, жителі та гості села Безпальче.

Захід розпочали з покладання квітів до могили та меморіальної дошки земляка-краєзнавця.

Драбівщина-3Потім голова конкурсної комісії Володимир Дзега та перший заступник голови районної держадміністрації Володимир Лобода вручили переможцям конкурсу дипломи лауреатів та сертифікати на 5 тис. грн.

Драбівщина-4Цьогоріч кращими конкурсною комісією у номінації «Наукові краєзнавчі дослідження з історії та етнографії краю» визнано книги Василя Шевченка «Драбівський завод продтоварів» і «Мої однокласники», а в номінації «Популяризація історико-культурної спадщини Драбівщини, розвиток музейної справи» – робота творчої групи із Шрамківки Драбівщина-5(керівник Тетяна Куля) про створення літературно-краєзнавчої кімнати-музею імені Володимира Щерби «Скарби рідного краю».

Довідка:
Іван Городинець
(03.09.1927– 03.05.2014) – відомий педагог і краєзнавець, уродженець села Безпальче. Створив і впродовж багатьох років очолював один із кращих на Черкащині сільських музеїв, удостоєний звань «Заслужений учитель України» і «Почесний краєзнавець України». Своєю невтомною пошуковою працею Іван Сергійович зібрав і повернув з небуття багато безцінних історико-культурних пам’яток, опублікував велику кількість статей у періодичних виданнях та пресі.

На основі зібраних матеріалів у 1994 році він підготував Книгу Пам’яті села Безпальче. Майже півстолітня кропітка дослідницька праця І.С.Городинця в архівах, музеях та бібліотеках завершилася написанням іншої книги з промовистою назвою «Пам’ять не згасне».За його ініціативи у селі встановлено пам’ятник землякам, які стали жертвами голодомору і політичних репресій. Зробив значний внесок у вивчення біографії та родоводу репресованого художника Івана Падалки, а також увічнення його пам’яті. Ініціював встановлення пам’ятника художнику на його батьківщині – у селі Жорнокльови, а в Драбівському районному краєзнавчому музеї – відкриття меморіальної кімнати.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *