Розстріляні у Сандармосі. До річниці трагедії — історик Олег Бажан в ефірі Радіо Культура

sp_153 листопада 2019 року в ефірі Радіо Культура говорили про розстріляне відродження, про трагічні події 1937-го року.

Гостем програми “Культура. Live” був історик, краєзнавець, член Президії НСКУ, кандидат історичних наук Олег Бажан. Розмову вели Марина Люта та Олександр Ковальов.

Запис ефіру

З 27-го жовтня по 4 листопада 1937-го року у Сандармосі, що в Карелії, тривали розстріли української культурної еліти. В ці дні було знищено плеяду українських інтелектуалів. Тоді було розстріляно найбільшу групу в’язнів — 1111 людей. Серед приречених на смерть громадян СРСР були й 290 українців.

Саме 3-го листопада було розстріляно 134 людини – усі, як зазначалося у розстріляних списках, українські буржуазні націоналісти. Таким чином лише за один день поліг увесь цвіт української нації. Зокрема, Лесь Курбас, Микола Куліш, Микола Зерова та багато інших.

“Про події 30-х років є певні проблеми. Тому що багато архівів про ті події, про які ми з вами говоримо, а це власне про період великого терору, зосереджені в Росії. І допуск до цих матеріалів звісно закритий… Коли ми говоримо про урочище Сандармох, коли ми ці події розглядаємо в Україні, то у самій Росії  ставлення до Сандармоха зовсім неоднозначне”, — зазначив Олег Бажан.

Запис ефіру

Джерело:
Радіо Культура

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *