На Чернігівщині відзначили 95-ту річницю краєзнавчого руху в Україні

Чернігів - ВДК28 травня 2020 р. у Чернігівській обласній державній адміністрації з нагоди Всеукраїнського дня краєзнавства та 95-річчя краєзнавчого руху в Україні відбулося засідання Круглого столу.

У ній взяли участь заступник голови Чернігівської ОДА Андрій Подорван, голова Чернігівського обласної організації Національної спілки краєзнавців України Олександр Коваленко, голова Чернігівського районного осередку НСКУ Андрій Курданов, науковці та краєзнавці.

Відкрив засідання та привітав присутніх зі святом заступник голови ЧОДА Андрій Подорван. За його словами, обласна державна адміністрація взаємодіє та надає всебічну підтримку обласній організації краєзнавців у питаннях збереження історичної спадщини з метою дослідження історії Чернігівщини, її культури та звичаїв.

«У рамках обласної Програми підтримки розвитку інформаційно-видавничої сфери Чернігівщини, протягом останніх 5 років з’явилася низка видань краєзнавчого характеру. Обласна державна адміністрація і надалі продовжує підтримку краєзнавчих досліджень та видань відповідного напрямку» – наголосив Андрій Подорван.

Чернігів - ВДК - 5Про історію краєзнавчого руху на Чернігівщині та сучасну діяльність краєзнавців області розповів голова Чернігівської обласної організації НСКУ, професор Олександр Коваленко.

Голова Чернігівського районного осередку НСКУ Андрій Курданов, начальник відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту Чернігівської райдержадміністрації Тетяна Мірошниченко, директор Чернігівського обласного історичного музею ім. В.В.Тарновського Сергій Лаєвський, кандидат історичних наук Олександр Бондар, головний спеціаліст з міжрегіональних питань Українського інституту національної пам’яті Чернігів - ВДК -2кандидат історичних наук Сергій Горобець презентували низку історичних матеріалів про Чернігівський район і зокрема, Новобілоуську сільську громаду та подарували голові Новобілоуської громади Дмитру Федорову нові видання.

Зокрема на засіданні Тетяна Мірошниченко, начальник відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту Чернігівської райдержадміністрації представила краєзнавчу працю «Народна культура Чернігівського району», видану в рамках Обласної програми розвитку інформаційної та видавничої Чернігів - ВДК - 4сфер Чернігівської області.

Андрій Курданов презентував книгу «Літопис громади» та висловив пропозиції щодо реалізації краєзнавчих проектів у громадах.

За його словами, однією з форм підтримки громадських організацій, зокрема і краєзнавчих, є проведення конкурсу рукописів місцевих авторів у рамках реалізації Обласної програми розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини. Тому членам обласного осередку потрібно долучитися до участі у конкурсі та з наступного року подавати свої конкурсні пропозиції.

Чернігів - ВДК - 6У ході засідання відбулася обговорення краєзнавчого потенціалу області та археологічної спадщини громади, презентація нової книги про історію Троїцької церкви с.Новий Білоус.

Сергій Лаєвський запропонував надати звання Почесного громадянина Новобілоуської громади відомим краєзнавцям-дослідникам Олександрові Шекуну і Вірі Зайченко. Ця пропозиція була підтримана Дмитром Федоровим та усіма Чернігів - ВДК - 3присутніми. Відбулося вручення подяк меценатам за сприяння у виданні книги «Літопис доль та днів минулих. Бойові нагороди ветеранів».

Отримала подарунки і Чернігівська ОУНБ ім. В.Г.Короленка. Фонди бібліотеки поповнилися згаданою збіркою документів та матеріалів «Літопис громади. Хроніка втрат, бойові нагороди ветеранів. Новобілоуська сільська громада», яку підготував Андрій Курданов, історико-архітектурним нарисом Олександра Бондаря «Троїцька церква в Новому Білоусі», біографічним нарисом Олександра Молибоги «Іван Григорович Андрієнко. Від солдата до ветерана» та dvd-диски із серії «Село на нашій Україні».

Джерело:
Чернігівська обласна державна адміністрація
Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека iм. В.Г.Короленка

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *