Платівково-патефонний трест. Контрабанда в рядах чекістів (інтерв’ю Олега Бажана для «Радіо Свобода»)

Радіо свобода - Олег Бажан“Прохання привезти дефіцитні товари із-за кордону одеські чекісти виконували не тільки для себе, але і на замовлення вищого начальства, яке перебувало у тодішній столиці – Харкові”.

“Радіо свобода” поспілкувалося з істориком, членом Президії Національної спілки краєзнавців України Олегом Бажаном про те, як співробітники ОДПУ, а потім НКВС, придумували різні способи для збагачення і ведення розкішного життя, зокрема займалися закупкою і перевезенням контрабандних товарів.

Бажан О.“Чекісти займалися контрабандою не тільки в Одесі, але і на західному кордоні. Прикордонники в складі НКВД створювали в прикордонній зоні магазини і мали відсотки з їх доходу. Якщо людина потрапляла в опалу або нагорі прибирали його патрона, то діставали компромат і заводили справу, а іноді розстрілювали. Коли у співробітників НКВС проводили обшуки або арешти – і це можна побачити по документах, нікого не дивувало, що в їх гардеробах – а це 30-ті роки, коли в радянських магазинах порожньо, – у них знаходили тканини, костюми і т.д.” – пояснив під час розмови із журналістом Олег Бажан.

Із повною версією інтерв’ю можна ознайомитися на сайті “Радіо Свобода”.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *