На Кіровоградщині презентовано нову книгу з історії краю “Олександрія. Історія Задніпров’я”

Віктор Голобородько_Наприкінці 2020 року в місті Олександрії Кіровоградської області презентовано нове краєзнавче видання “Олександрія. Історія Задніпров’я””, в якому пропонується інноваційний підхід до спілкування із читачами та комплексна оцінка минулого.

Майже 400 сторінок книги присвячено історії північно-східного Задніпров’я. Саме так за козацьких часів називали частину нинішньої Кіровоградщини, що тяжіє і до Дніпра, і до степових обширів, які колонізувала Гетьманщина.

Автор видання Віктор Голобородько, член Національної спілки краєзнавців України запропонував книгу із популярним викладом та публіцистичною мову спілкування.

Все це з метою охопити найширше коло читачів. На думку автора, це необхідно робити саме так, адже популярні радянські видання – чи не єдині джерела для школярів, студентів та дорослих про минуле краю. Залізобетон радянських підручників, вузький коридор мислення, як оцінював стан української історії відомий дослідник Орест Субтельний, стосується до цих пір енциклопедичних видань з історії Кіровоградщини. Нова книга не ховає краєзнавчу істину за привидами ідеологем.

Віктор Голобородько-«У книзі більше уваги надано тим сторінкам нашого минулого, де потрібна критична оцінка, переосмислення, розмежування фактів і пропагандистської міфології. Це стосується і часів Другої світової, і української революції, і складних процесів створення промислового потенціалу краю. Чомусь всі вважають буровугільну долю міста, яке називали навіть «правобережною кочегаркою України», виключно благом для Олександрії. Але як показала історія, це була і жорстока примусова трудова мобілізація із знекровленням цілих сіл і селищ, і втрата великої кількості родючих земель, і створення моноспрямованої економіки, яка потім поставила на межу виживання все місто під час кризових явищ. Саме тому об’єктивна оцінка має допомогти вийти із зачарованого кола однозначних оцінок минулого. А це дасть змогу побачити громаді нові обрії, вийти за межі ідеологізованого суспільства», – вважає автор видання.

Віктор ГолобородькоКнига дає можливість швидко обмінюватись думками та ідеями за межами офлайн-спілкування. За допомогою надрукованих у книзі QR-кодів можна перейти на фейсбук-сторінку книги та сторінку автора. Тут залишають відгуки, пропозиції, з’ясовують цікаві подробиці. У планах автора також створення невеликих відеороликів, в яких окремі сторінки з історії міста будуть запропоновані у розширеному варіанті із коментарями.

Видання має власну хронологічну таблицю подій, яка дозволить читачам швидко орієнтуватись у насиченій цікавими подіями та фактами, історії міської громади.

Книга прорецензована відомими дослідниками краю – істориком, членом правління Національної спілки краєзнавців України, директором Державного архіву Кіровоградської області Олегом Бабенком та кандидатом історичних наук, краєзнавцем і автором книг з історії краю Юрієм Митрофаненком. Ілюстрації для книги створено графіком Юлією Колякіною, а опорядження та цифровий друк – місцевим поліграфічними колективом ТОВ «Діджибукс Прес».

«Ця книга – результат багатьох років досліджень минулого, опрацювання архівних джерел та аналізу сучасних краєзнавчих досліджень. Маю сказати, що без постійних краєзнавчих конференцій організованих колективом держархіву області та обласною організацією НСКУ і постійної співпраці архіву із краєзнавцями, книга б не мала такого оригінального змісту і не була б настільки цікавою, насиченою конкретними фактами та неспростовними твердженнями», – зазначає автор видання.

«Я думаю, що це сенсаційна для нашого міста книга, тому що це – перша спроба і спроба, я думаю вдала, обійняти в одному тексті весь видимий шмат історії, починаючи з трьох мільярдів років тому і зародження життя на нашій землі і закінчуючи 2020 роком», – прокоментував видання книги лауреат обласної краєзнавчої премії імені В.Ястребова, керівник культурно-освітнього центру “Толока”, краєзнавець, письменник Валерій Жванко.

Схвальну оцінку виданню та необхідності популяризації видання дали і представники місцевої влади, культурних, освітніх установ та закладів, представники спілки ветеранів-бійців АТО. Книга вже є у книгозбірнях та приватних бібліотеках Києва, Запоріжжя, Дніпра, Харкова, Кропивницького. Незабаром планується повторний тираж видання та продовження популяризації історії краю, позбавлення її ідеологізованих схем завдяки зустрічам із учнями, студентами, представниками місцевого депутатського корпусу та педагогічних колективів міста.

Презентація відбулася в історичному приватному будинку видатного земського діяча, губерніального старости держави Скоропадського, олександрійця Семена Піщевича, що збудована у стилі модерну та є однією з архітектурних перлин Кіровоградщини.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *