Інтерв’ю голови Волинської обласної організації НСКУ Геннадія Бондаренка газеті “Голос України”

Геннадій БондаренкоІз нагоди 75-річного ювілею професора Геннадія Бондаренка та 30-річчя очолюваної ним Волинської обласної організації НСКУ, газета “Голос України” підготувала спеціальне інтерв’ю із краєзнавцем.

“Насамперед ми прагнули розвивати краєзнавчий рух, залучаючи до нього якомога більше пошуковців, створювати за їх участю документально-публіцистичні та науково-популярні праці з історії та культури краю. Спілка мала виховувати в громадян почуття національної самосвідомості, глибокої поваги до історії, культури, мови, традицій українського народу, шанобливе ставлення до рідної природи” — зазначив ювіляр на початку розмови із журналістом Миколою Якименком.

Розповідаючи про головні завдання Волинської обласної організації НСКУ у перші роки своєї діяльності на початку 1990-х рр. Геннадій Бондаренко сказав:

“На самих початках потрібно було створити краєзнавче поле. Тобто краєзнавча освіта повинна була стати на чолі процесів, які ми сьогодні називаємо патріотичним і національним вихованням. Нам це вдалося. Треба віддати належне тодішнім директорам Волинського краєзнавчого музею Анатолію Силюку і Волинського обласного державного архіву Володимиру Гиці, директору обласної наукової універсальної бібліотеки імені Олени Пчілки Людмилі Стасюк, викладачам історичного факультету Волинського національного університету та іншим ентузіастам, завдяки яким вдалося створити систему краєзнавчої освіти, а в 2005 році запровадити курс «Волинезнавство».

Колись я висловився в кулуарах, що краєзнавство завжди незручне для влади. Якби влада займалася ще й питаннями краєзнавства, але не було б людей, які з ентузіазмом на нього працюють, то не знаю, чи вона взагалі б виконувала свою місію з патріотичного виховання”.

Повна версія інтерв’ю доступна за посиланням.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *