Історико-краєзнавче видання «Лизогубова Слобода – в дзеркалі української історії»

Лизогубова СлободаУ 2020 році в київському видавництві ТОВ «Обнова Компані» побачила світ нова книга «Лизогубова Слобода – в дзеркалі української історії» – історико-краєзнавче видання на 576 сторінках.

Історична дослідницька праця двох авторів Ірини Зіборової та Миколи Кошіля – справжніх глибоких науковців за покликом душі – вражає обсягом охопленого історичного періоду та залученого матеріалу. У фоліанті розглянуто історію козацького села Лизогубова Слобода на Київщині від найдавніших часів періоду заснування, розбудови за доби Гетьманщини, через буремні події трагічного ХХ ст. до сьогодення.

Залучення великої кількості архівних матеріалів, зокрема Центрального державного історичного архіву, Державних архівів Полтавської, Київської, Чернігівської областей, а також унікальних спогадів очевидців, матеріалів архівних відділів районних установ, місцевої преси Згурівського та Яготинського районів від 40–60-х років ХХ ст. до сучасних інтернет-джерел – дали можливість авторам переконливо висвітлити історію села через призму історії України.

Лизогубова Слобода-зміст

Розвиток села, зазвичай, пов’язаний з глобальними історичними змінами. Відповідно започаткування, розбудову та побутування Лизогубової Слободи реконструйовано разом із зовнішнім соціальним та територіальним оточенням. Зокрема окремі краєзнавчі реалії охоплюють як села колишнього Згурівського району (Безуглівку, Вознесенське, Згурівку, Нову та Стару Оржицю тощо), так і сусіднього Яготинського району (Годунівку, Жоравку, Лемешівку, Сотниківку, Черняхівку, м.Яготин та ін.).

Водночас, однією з провідних тем видання є відображення на площині історії України споконвічної боротьби лизогубовослобідчан за свою землю і вільне на ній господарювання. Попри круті повороти історичного шляху, селяни самовіддано трудилися на полях і фермах, вирощували добірні врожаї, здобували освіту, створювали культурну інфраструктуру та, зберігаючи віру в краще майбутнє, рухалися вперед. Значна увага приділена духовно-релігійному й освітньому розвитку сільського осередку в розділі «Історія створення Свято-Духівського храму села Лизогубової Слободи та розвитку шкільної освіти». Масив інформації про загальний устрій сільського життя, дозвілля (як особисте, так і громадське), культурно-масову роботу та загальносоюзні свята, які відбувалися й на рівні села, зібрано в окремий розділ «Культурний розвиток спільноти с.Лизогубова Слобода», починаючи від бібліотек духовного відомства і земських народних читалень до гуртків клубу, фольклорного колективу і читального залу з доступом до інтернет-джерел.

Для глибшого розуміння психологічного середовища різних періодів, часом складних і трагічних, історію села частинами подано на тлі художніх образів, внутрішніх переживань людини, почуттів, заримованих у вірші. Це допоможе відчути емоційне наповнення минулого наших попередників-земляків. Також формуванню своєрідної «живої» атмосфери надають світлини персоналій, зібрані в додатку «Сільський фотоальбом».

Видання рецензували доктор сільськогосподарських наук, доктор історичних наук, професор, академік НААН України В.А.Вергунов і кандидат філологічних наук, доцент Т.Ф.Маленька.

Книга носить краєзнавчо-популярний характер і розрахована не тільки на жителів Лизогубової Слободи та навколишніх населених пунктів, які згадані в історичних епізодах і обставинах, а й на широке коло читачів, істориків і науковців, педагогів і школярів, музейних працівників і екскурсоводів.

Наразі для книголюбів, зацікавлених у тому, щоб видання зайняло гідне місце в їхніх бібліотеках, – контактний телефон у с.Лизогубова Слобода: (04570)5-63-43 (бухгалтерія ТОВ «Аратта»).

Анотація вийшла в щотижневій газеті Згурівщини «Панорама» №3 (6467) від 22.01.2021 р. на с.8 під назвою «Хроніка Лизогубової Слободи в історично-краєзнавчому виданні».

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *