35-ті роковини Чорнобильської катастрофи – вебінар для юнацтва

ЧАЕС23 квітня 2022 р. Національна спілка краєзнавців України спільно з Київською Малою академією наук учнівської молоді провели вебінар, присвячений трагічним подіям 26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції.

У зустрічі взяли участь викладачі та студенти Національного університету фізичного виховання і спорту України, Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова та учні київських шкіл.

Учасники заходу ознайомилися з унікальними архівними кінодокументами Центрального державного кінофотофоноархіву України імені Г.С.Пшеничного, які ґрунтовно прокоментувала співробітниця установи – Ірина Закринична, простежили хронологію будівництва станції, виникнення аварії та розгортання заходів з її ліквідації.

З особливою зацікавленістю слухачі переглянули кадри з фільму відомого київського оператора Володимира Шевченка, який згодом помер від атомного випромінювання.

Про соціальні та екологічні наслідки нуклеарної катастрофи розповів вихованець Київської Малої академії наук учнівської молоді Анжей Коловоротний, який став ініціатором щодо присвоєння Чорнобильській АЕС імені першого загиблого працівника станції – Валерія Ходемчука, старшого оператора реакторного цеху Чорнобильської АЕС, якому було 35 років. Також співробітник КМАН Олена Кухарська ознайомила учасників зібрання з проєктом Київського будинку юнацтва «Про Чорнобиль», який покликаний зібрати спогади очевидців та свідків подій про Чорнобильську трагедію.

У заключному слові заступниця голови НСКУ Руслана Маньковська, відзначаючи важливість піднятої теми, акцентувала увагу на актуальності проблеми збереження екології навколишнього середовища, якій присвячено Міжнародний кліматичний саміт 2021 р., зауважила про необхідність створення пам’яттєвої бази про Чорнобильську трагедію, а саме – запис спогадів учасників ліквідації аварії, яких щороку стає все менше.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *