Співпраця НСКУ з кафедрою історії України Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка

Полтава

НСКУ – потужна творча спілка, яка постійно перебуває в динамічному пошуку нових форм співпраці, можливостей презентації наукових здобутків окремих науковців і місцевих організацій.

Кафедра історії України ПНПУ імені В.Г.Короленка вже понад два десятиліття розвиває різноманітні форми зв’язків з науковцями Інституту історії України НАН України, які є членами Спілки. Це й спільна робота з виконання державних наукових програм «Реабілітовані історією», «Звід пам’яток історії і культури України», проведення наукових конференцій, видання наукових збірників та ін.

В умовах переходу на змішану форму навчання викладачі кафедри запрошують київських науковців долучатися в режимі онлайн до участі в навчальному процесі студентів-істориків. Так, 2 листопада здобувачі освіти групи ІА(мс)-23 спеціальності 032 Історія та археологія факультету історії та географії під час проведення практичного заняття з навчальної дисципліни «Історичне краєзнавство» поспілкувалися з Русланою Маньковською, докторкою історичних наук, старшою науковою співробітницею, заступницею голови Національної спілки краєзнавців України.

Викладачка, зав. кафедри історії України проф. Людмила Бабенко наголосила, що запрошення знаної дослідниці є доречним у розрізі теми, яку вивчали студенти: «Наукові та громадські форми історичного краєзнавства у незалежній Україні. Національна спілка краєзнавців України».

Відбувся цікавий діалог, який показав обізнаність студентів та інтерес до питань теорії й практики цієї важливої галузі історичної науки. Руслана Вікторівна зробила цікавий екскурс в історію відродження наукових форм історичного краєзнавства після тривалого періоду його знецінення, розповіла про форми діяльності НСКУ та її Правління.

Для студентів важливо було почути, що викладачі університету Василь Лобурець, Олександр Єрмак, Віктор Ревегук, Борис Год, Людмила Бабенко стояли біля витоків відродження організованого краєзнавчого руху на Полтавщині на початку 1990-х рр. Професорка також відзначила, що Полтавщина завжди була осередком високого інтересу до традицій і дослідницьких методологічних практик краєзнавчих досліджень. Так, у Полтаві ще в 1987 р. відбулася Перша всесоюзна краєзнавча конференція, яка пройшла на базі педуніверситету, нині працює Центр дослідження історії Полтавщини під керівництвом Почесного краєзнавця України Олександра Білоуська.

Також студенти дізналися, що НСКУ готується до VII з’їзду, проведення якого планується у січні наступного року. Пані Руслана презентувала низку нових наукових і навчальних видань з історичного краєзнавства та повідомила, що вийшов новий підручник для закладів вищої освіти, який надійде й до бібліотеки ПНПУ. Студенти групи у свою чергу продемонстрували, що вони обізнані з сайтом НСКУ, здійснюють його моніторинг, знайомі з хронікою важливих науково-організаційних заходів спілки, знайомляться з публікаціями наукового журналу «Краєзнавство», використовуючи його публікації для підготовки до практичних занять та самостійної роботи.

До зустрічі також долучився перший заступник головного редактора часопису Олег Бажан і коротко охарактеризував його останні випуски.

Насамкінець Руслана Маньковська запросила студентів відвідати Національну спілку краєзнавців України з метою формування фахових дослідницьких компетентностей, глибшого знайомства з роботою організації, методами її комунікації з науковою та освітянською громадськістю.

Джерело:
Полтавська обласна організація НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *