VII ОБЛАСНІ СТУСІВСЬКІ ЧИТАННЯ В ДОНЕЦЬКУ

VII ОБЛАСНІ СТУСІВСЬКІ ЧИТАН...

11 травня 2012 року у Донецькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Н.К.Крупської відбулись VІІ Стусівські читання “Пресвітлої дороги свічка чорна…”, організовані управлінням культури і туризму Донецької обласної державної адміністрації, Благодійним фондом Василя Стуса, Донецькою обласною організацією Національної спілки краєзнавців України та обласною бібліотекою ім. Н.Крупської.

У читаннях взяли участь краєзнавці, викладачі донецьких вузів, працівники бібліотечних установ та закладів культури, відомі поети і письменники донецького краю, члени ВУТ “Просвіта” ім. Т.Г.Шевченка та Всеукраїнської творчої спілки “Конгрес літераторів України”, а також гості зі столиці України – заступник голови Національної спілки краєзнавців України Григорій КЛЕПАК, заступник директора Інституту літератури ім. Т.Г.Шевченка НАН України, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації музеїв Сергій ГАЛЬЧЕНКО та в.о. голови правління Всеукраїнського фонду відтворення видатних пам’яток історико-архітерктурної спадщини імені Олеся Гончара Роланд ФРАНКО – онук І.Я.Франка, дипломат, учений-кібернетик.

На літературно-науковому заході говорилось про необхідність збереження  музейної колекції, присвяченої Василю Стусу, котра збиралась “батьком” музею Олегом Михайловичем ФЕДОРОВИМ за власні кошти протягом 15 років, а також визначення окремого приміщення для майбутнього музею.

Висловлювались також думки про більш гідне пошанування поета-борця в області, Україні та відзначення на державному рівні його 75-річчя від дня народження, котре відбудеться наступного 2013 року.

Учасники Стусівських читань були нагороджені новими виданнями про життя та творчість В.Стуса, відзначені грамотами Конгресу літераторів України, а нові члени Національної спілки краєзнавців України  в урочистій обстановці отримали членські квитки та значки НСКУ. До них з теплим словом звернувся голова правління Благодійного фонду Василя Стуса, засновник і голова Наглядової ради історико-літературного музею Василя Стуса – ветеран Міністерства внутрішніх справ України Олег Федоров.

Члени київської делегації провели робочі зустрічі з начальником управління культури і туризму Донецької ОДА Миколою ПТАШКОЮ та директором Донецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Н.К.Крупської – Людмилою НОВАКОВОЮ з приводу стану робіт по передачі експонатів єдиного в Україні Донбаського історико-літературного музею Василя Стуса (м. Горлівка) обласній бібліотеці, де буде знаходитись новий музей поета.

Клепак Г.О., Гальченко С.А., Франко Р.Т. та О.М.Федоров зустрілись з краєзнавчим активом Донеччини, оглянули пам’ятки історії та культури  міста, поклали квіти до пам’ятника  І.Я.Франку, встановленому на одному з донецьких бульварів, названому його ім’ям.

Про розвиток подій навколо історико-літературного музею Василя Стуса учасники донецької експедиції НСКУ Г.Клепак, С.Гальченко та Р.Франко розповіли у прямому ефірі радіопрограми “Музеї України”, котра прозвучала 14 травня 2012 року об 11.10 на каналі “Культура” Українського радіо.  

Вл.інф.

Учасники подіїНа читанняхВиступає Г.О. Клепак

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *