Відбувся ювілейний пленум спілки краєзнавців Прикарпаття

Відбувся ювілейний пленум ...

04 січня 2011 р. в приміщенні Івано-Франківського художнього музею проведено ювілейний пленум Івано-Франківської обласної організації Національної Спілки Краєзнавців України. Учасниками пленуму стали більше 50 краєзнавців з різних районів нашої області.

Обласна організація краєзнавців відсвяткувала 20 – річчя з часу своєї діяльності. На пленарному засіданні спілки виступили голова правління ІФОО НСКУ М.Косило, заступник голови правління Б.Гаврилів та інші знані краєзнавці. Обговорено основні здобутки організації в 2011 році, окреслено напрямні діяльності на 2012 р. В найближчих планах обласної організації – заснування власної обласної премії (окрім спільної з ОДА та обласною радою – імені В.Полєка), участь в черговому з’їзді НСКУ в м. Києві.
Пленум обрав делегатів від обласної організації на з’їзд у Києві. Ними стали: Михайло Косило, Ганна Карась, Михайло Сигидин, Володимир Великочий. Вирішено підтримати кандидатуру д.і.н, проф., члена – кореспондента НАН України Олександра Реєнта на пост голови НСКУ.
За ініціативою голови правління Михайла Косила обговорено питання вимог до вступу у спілку; заслухано інформацію Богдана Гавриліва про спорудження пам’ятника «Руській трійці» у Івано-Франківську.

Також, на пленумі ІФОО НСКУ відбулося вручення обласної премії у галузі краєзнавства імені Володимира Полєка. Голова правління ІФОО НСКУ Михайло Косило зазначив: «Маємо видатну подію для обласної організації НСКУ, уже вдруге вшановуємо наших видатних краєзнавців. Засновниками премії є Івано-Франківська ОДА, Івано-Франківська обласна рада. Премія названа на честь відомого дослідника Івано-Франківська, професора Прикарпатського університету ім. В.Стефаника Володимира Полєка. Ми вдячні обласній владі за розуміння проблематики краєзнавства, оскільки дослідження історії нині є не тільки видом наукової діяльності, але і як засіб виховання молоді на найкращих традиціях народу, на культурно-історичній спадщині. Заснування премії має величезне значення для виховної справи. Це вшанування праці краєзнавців, самовідданих людей, які не отримують коштів на свою дослідницьку працю».

Нагородження премією імені В.Полєка проводив начальник управління культури ОДА Володимир Федорак. Він передав вітання лауреатам премії від голови Івано-Франківської облдержадміністрації Михайла Вишиванюка та голови обласної ради Олександра Сича, після чого зачитав рішення комісії про визначення переможців та присудження премії.

Відзнаки лауреатів та почесні дипломи було вручено Максим’юку Михайлу, Угорчаку Юрію, членам історико-краєзнавчого об’єднання “Моє місто” (Зеновію Федунківу, Івану Монолатію, Михайлу Головатому, Івану Бондареву, Зеновію Соколовському, Ігору Панчишину, Василю Романцю, Василю Іваночку, Зеновію Жеребецькому). Кожен з лауреатів (від імені «Мого міста» – Зеновій Жеребецький) виступив з подячним словом – у якому розповіли про свій шлях у краєзнавстві, завдання які бачать перед собою. Голова правління ІФОО НСКУ Михайло Косило зачитав вітальне привітання лауреатам премії від керівництва Національної Спілки Краєзнавців України.

За активну працю грамотами були відзначені ряд краєзнавців нашої області. Зокрема, спільною почесною грамотою голови обласної державної адміністрації М.Вишиванюка та голови обласної ради О.Сича відзначено Петра Арсенича, Василя Харитона, Валерія Ковтуна, Михайла Головатого, Галину Горбань.

За вагомий особистий внесок у розвиток краєзнавства на Прикарпатті грамотою головного управління освіти і науки ОДА відзначено Андрія Чемеринського, а грамотою управління культури – Івана Драбчука.

Доброго настрою та відповідної атмосфери пленуму додавало виконання класичних творів струнний ансамбль при Івано-Франківській обласній філармонії «Quattro corde».
Спілка краєзнавців області розпочала черговий рік своєї діяльності. Віриться, що він буде досить результативним.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *