Сакральна дерев′яна архітектура Львівщини: зникаюче диво

Сакральна ...

7-8 жовтня 2010 року Національна спілка краєзнавців України проведе науково-краєзнавчу експедицію «Світові пам’ятки сакральної архітектури Львівщини: проблеми збереження», аби привернути увагу державних органів та широкої громадськості до реального стану унікальних пам’яток дерев’яної архітектури у західному регіоні України та виробити пропозиції щодо їхнього збереження.

Загострена увага до цієї проблематики має одразу кілька чинників.

Переважна більшість дерев’яних храмів є шедеврами готики, які не мають аналогів у світі. При цьому їхня благородна краса відома лише обмеженому колу фахівців та аматорів цієї справи, залишаючись поза увагою туристів і суспільства загалом. Першим кроком до порятунку дерев’яних храмів має стати подолання інформаційного вакууму довкола них. Науковці прагнуть структуризувати і поширити інформацію щодо цих унікальних пам’яток дерев’яної архітектури, бо наразі увагу туристів і ЗМІ «перетягують» на себе ефектніші, на перший погляд, споруди — фортеці, замки та монастирі. Місцева  влада переважно не усвідомлює, що пам’ятка дерев’яного зодчества є не тягарем, а амбітною архітектурною спорудою. І така принада для туристів,  можливо, — єдина в їхньому населеному пункті.

Біда одна не ходить. Храми умисно зносять через міжконфесійні суперечки. Вони горять, і навмисні підпали не виняток: так замітають сліди після розкрадання церковного майна або «звільняють» місця під нові муровані храми. Дерев’яні храми мокнуть, а їх бездумно обшивають бляхою і пластиком, імітуючи ремонт. Чимало з дерев’яних церков, костьолів та синагог внаслідок таких дій вже втрачено — адже дерево під пластиком гниє.

Є досвід тих, хто ці проблеми реально вирішує. Попри лідерство України за кількістю дерев’яних церков, та ж Словаччина про свої пам’ятки дерев’яної архітектури дбає в особі держави. Тому всі їхні дерев’яні дива добре доглянуті.

Що робити Україні? За державної підтримки не доведеться пробивати бюрократичну стіну. Знайдуться кошти — допоможуть меценати і громадські організації. Оскільки всі дерев’яні церкви в Україні — чинні, вище духовенство всіх конфесій мало б роз’яснювати правила поводження із дерев’яними храмами. Аматорські ремонти слід заборонити. Якщо паства готова оплачувати реставрацію, має бути забезпечена проектна документація і надані фахівці для проведення цих робіт.

До складу науково-краєзнавчої експедиції на Львівщину увійшли члени правління Національної спілки краєзнавців України та Всеукраїнського фонду відтворення видатних пам’яток історико-архітектурної спадщини ім. Олеся Гончара, члени Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, фахівці з питань охорони культурної спадщини, журналісти.

Програма експедиції, зокрема, передбачає огляд рідкісних пам’яток дерев’яного зодчества у Жовкві, Крехові, Потеличі. А 8 жовтня у Львові пройде засідання «круглого столу», учасники якого за активної участі журналістів планують не лише обговорити зазначені вище проблеми дерев’яної архітектури Львівщини, але й запропонувати шляхи їх вирішення.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *