Всеукраїнський семінар-практикум у Черкасах

Всеукраїнський семінар-пра...

Із Черкащиною пов’язано багато вікопомних подій нашої історії, життя і діяльність геніальних постатей України – Богдана Хмельницького і Тараса Шевченка. Недивно, що саме Черкащина 7–10 вересня гостинно приймала учасників Всеукраїнського семінару-практикуму директорів Кримського республіканського, обласних, Київського та Севастопольського міських центрів туризму і краєзнавства учнівської молоді, станцій юних туристів.

 

Гостей привітав начальник Головного управління освіти і науки Черкаської облдержадміністрації І.Д. Шарапа. Проблемам туристично-краєзнавчої роботи з учнівською та студентською молоддю була присвячена доповідь в.о. директора Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді Н.В. Савченко.

На семінарі з доповіддю ,,Краєзнавство та його роль в національно-патріотичному вихованні учнівської та студентської молоді” виступив голова Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, кандидат історичних наук, директор ННІ історії і філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького В.М. Мельниченко. Він зазначив, що краєзнавство і краєзнавчі дослідження в сучасних умовах стали масовою формою залучення різних верств населення – в тому числі і учнівської та студентської молоді – до вивчення свого краю як невід’ємної частини Української держави. Поступальні тенденції у розвитку українського краєзнавства можна простежити на прикладі Черкащини. Цей унікальний історичний регіон України значною мірою уособлює найхарактерніші особливості нашого народу, його історії і сучасності.

Керівник краєзнавчої спілки області поділився досвідом роботи колег. Зокрема, він проінформував присутніх, що члени НСКУ беруть активну участь в організації та проведенні конкурсів учнівських наукових робіт МАН України в номінації ,,Історичне краєзнавство”, виступають науковими керівниками та рецензентами таких робіт.

Налагоджено тісну співпрацю з обласним інститутом післядипломної освіти педагогічних працівників: для вчителів, котрі підвищують в ньому свою кваліфікацію, читаються лекції та проводяться семінари з історії рідного краю та методики організації краєзнавчої роботи в закладах освіти. Особливий акцент робиться на  просвітницькій роботі – краєзнавчі осередки організовують науково-практичні читання, краєзнавчі читання, виступи в засобах масової інформації,

На семінарі відбулися презентації національних та державних історико-культурних заповідників та туристично-краєзнавчих маршрутів Черкащини. Із ними виступили заступник директора обласного краєзнавчого музею В.І. Нестеренко та методист історико-географічного відділення Черкаської обласної Малої академії наук Т.М. Нераденко.

Значний інтерес учасники Всеукраїнського семінару-практикуму проявили до визначних місць національних історико-культурних заповідників ,,Чигирин” та ,,Батьківщина Шевченка” на Звенигородщині.

Завершився семінар «круглим столом», де практиканти обмінялися досвідом щодо актуальних проблем організації краєзнавчої та туристської роботи як безцінного засобу громадянсько-патріотичного виховання учнівської і студентської молоді. 

 

В.М. Лазуренко,

кандидат історичних наук,

заступник голови правління

Черкаської обласної організації НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *