Відродження традицій – Покрова у «Соколиному хуторі»

Відродження традицій - Покр...

Козаки вірили, що Свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали своєю заступницею і покровителькою. Враховуючи історичне значення і заслуги українського козацтва в утвердженні української державності та його вагомий внесок у сучасний процес державотворення, Указом Президента України встановлено 14 жовтня, день Покрови Пресвятої Богородиці, Днем українського козацтва.

Саме на Покрову в осередку відродження Ічнянського козацтва, «Соколиному хуторі», відбувся захід з нагоди релігійного свята та Дня українського козацтва. Того дня хутір відкрив свої двері для всіх, хто забажав поринути в часи минувшини, відчути козацький дух та долучитися до духовності.

Захід пройшов у дусі Кубанського козацтва та відповідав часовому періоду Першої світової війни. Антураж свята був обраний невипадково, адже власник Соколиного хутора Микола Череп захоплюється двома історичними епохами козацтва – Запорозьким (часи Гната Галагана, Прилуцького полковника) та Кубанським (часи Павла Скоропадського, останнього гетьмана України). А як відомо, запорожці подалися на Кубань після руйнування Катериною ІІ Січі.

Для гостей свята козаки продемонстрували вправну верхову їзду на конях, а також свою майстерність у роботі зі справжньою холодною зброєю – козацькими шашками. Гостей свята, яких завітало чималенько із довколишніх сіл, розважав тематичною концертною програмою народний фольклорний колектив «Джерела» Монастирищенського сільського будинку культури під керівництвом Віктора Ковальовського та Олени Ковальовської, скрипалька, дипломант міжнародного класу  Олена Кривобок, а також гості з Києва – козаки 6-го Кубанського пластунського батальйону історично-реконструкційної групи.

Не обійшлося на Покровському святі і без благословення та слова Божого. Для цього організаторами дійства був запрошений військовий козацький капелан (священик) протоієрей о. Андрій з Черкащини, батьківщини козацьких старшин Залізняка та Гонти. Він і освятив урочисту подію.

Фіналом святкування Покрови Пресвятої Богородиці став куліш, яким козацькі кашовари пригощали на святі всіх охочих. Того дня козацької каші скуштували близько 200 чоловік.

За словами організатора свята Миколи Черепа, вшанування Покрови у такому форматі відбулося вперше не тільки для козацького хутора та й для всієї Ічнянщини. Також він відмітив, що проведенню заходу сприяли голова Ічнянської РДА Сергій Рубашка, голова Ічнянської міської ради Григорій Герасименко та секретар Петрушівської сільради Віра Ковальовська.

Наказний отаман Микола Череп

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *