«Український технічний музей: історія, досвід, перспективи»

Голова асоціації працівників музеїв технічного профілю Л. О. Гріффен

Одразу після Всесвітнього дня музеїв – 18 травня – в Музеї історії та культури «Уваровський дім» пройшла VIІI Всеукраїнська науково-практична конференція «Український технічний музей: історія, досвід, перспективи». Форум був організований Асоціацією працівників музеїв технічного профілю, Центром пам’яткознавства НАН України та УТОПІК, Академією інженерних наук України, Ворзельським музеєм історії та культури «Уваровський дім» та Ворзельською селищною радою.

У мальовничому зеленому куточку Київщини – курортному селищі Ворзель – 26 травня зібралися близько 50-ти представників майже тридцяти музейних, наукових та пам’яткоохоронних установ України. Музеєзнавці обговорили актуальні питання музейної справи. Географія учасників була достатньо широкою – Київ, Миколаїв, Львів, Конотоп, Харків, Севастополь, Сімферополь, Полтава, Черкаси, Житомир, Чернігів, Переяслав, Запоріжжя.

Пленарне засідання відкрила доповідь відповідального секретаря Національної спілки краєзнавців України, старшого наукового співробітника Інституту історії України НАН України к. і. н. Р. В. Маньковської про новітні моделі інтерпретації культурної спадщини у музейній справі. Надзвичайно цікавими та пізнавальними були доповіді про витоки музейної справи у м. Конотопі (директор Конотопського музею авіації Ганзя М. М.), про Паризький музей каналізації (засновник музею каналізації Києва Кобзар В. В.), про відображення історії панцерного кораблебудування у музеях Миколаєва (д. і. н. Рижева Н. О.), про проект створення віртуального музею (Запоріжжя, Рильський Ю. М.), про архівні матеріали музею Національного університету «Львівської політехніки» (директор музею НУ «Львівська політехніка» Кос А. І.) та ін. Наприкінці засідання свою книжку поезій кожному з присутніх подарував старійшина музейної справи, засновник музею Київського метрополітену М. Т. Куриленко.

Упродовж наступного дня було заслухано доповіді про музей історії Нацiонального технiчного унiверситету «Харкiвський полiтехнiчний інститут» (Бистріченко А. В.), про музей історії трамвая та тролейбуса (Стельмах І. Ф., Крим), про діяльність Полтавського музею авіації та космонавтики (к. і. н. Пістоленко І. О.), про особливості зберігання монументальних глиняних скульптур (Ликова О. Г.), про українські раритети в музеї Парола, Фінляндія (Ромадін С. В.), про старовинні цінні видання, що належать Київському національному політехнічному музею (Кушнір В. К.), про діяльність музею-діорами «Битва за Дніпро в районі Переяслава» (Бойко Н. А.) та багато ін. Загалом доповіді були присвячені створенню окремих експозицій музеїв, видатним особистостям країни й світ. Цікавими були також доповіді щодо методології музейної справи.

Учасники конференції ухвалили резолюцію. У ній, зокрема, наголошується на важливості звернення до органів місцевого самоврядування з проханням звернути більше уваги влади всіх рівнів на стан музейної справи, надання підтримки та сприяння діяльності місцевих музеїв і збереження колекцій підприємств та установ, що ліквідуються, з передачею їхніх фондів до чинних музеїв. Було також висловлено ряд конкретних пропозицій, зокрема, щодо необхідності створення музею метрополітенів України, про присвоєння імені творця та багаторічного керівника Музею транспорту КП «Київпастранс» Лідії Лівінської цьому музею тощо.

Програма конференції була досить насиченою. На закінчення її учасники переглянули документально-публіцистичний фільм про Ворзель (реж. С. В. Соколенко), а також побували на екскурсіях Музею історії та культури «Уваровський дім» залами музею та на пішохідній екскурсії визначними місцями Ворзеля.

Досвідчені музеєзнавці та керівники музеїв – учасники конференції – були відверто вражені розмахом та якістю музейної справи у Ворзелі. Про це красномовно свідчать записи фахівців-музейників у книзі відгуків музею: «Представники Асоціації музеїв із великим задоволенням ознайомилися з експозицією і роботою музею славного містечка Ворзель. Щиро бажаємо багато цікавих знахідок і відкриттів. Ви робите святу справу – зберігаєте, відновлюєте Пам’ять нації. З повагою, колеги: А. В. Бистріченко, музей НТУ «ХПІ», Харків; В. Баталіна, Музей-галерея прикладної кераміки та живописної творчості, Запоріжжя; І. В. Нікітіна, Національний музей героїчної оборони та звільнення Севастополя; Ю. М. Рильський, музей історії ОАО «Дніпроспецсталь», Запоріжжя; М. М. Ганзя, Музей авіації, Конотоп» та ін.

Побували знавці музейної справи і на цікавій екскурсії у нещодавно відкритому приватному Ворзельському музеї музичної культури (засновник О. І. Куц).

Проведення всеукраїнської конференції з питань музеєзнавства саме у Ворзелі переконливо свідчить про визнання музеєзнавцями України значних досягнень і здобутків Ворзельського музею історії та культури «Уваровський дім».

Сподіваємось, що затишне селище і молоді ворзельські музеї надовго залишаться в пам’яті учасників конференції.

Л. Гріффен,

голова асоціації працівників музеїв технічного профілю,

О. Соколенко, краєзнавець

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *