Виставка “В боротьбі за свободу України” в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка

Виставка “В боротьбі за св?...

З листопада 2011 р. в приміщенні Музею історії університету Київського національного університету імені Тараса Шевченка експонується  виставка “В боротьбі за національну свободу”. Задум щодо самої виставки та виконання цього невеликого науково-просвітницького проекту належать громадській організації “Історико-культурологічне товариство “Герої Крут”, заснованій 1997 р. У своїй діяльності Товариство ставить за мету дослідження історії українського визвольного руху та патріотичне виховання молоді.
Виставка складається з шести великих кольорових планшетів, на яких розміщено ілюстративний матеріал та анотації за трьома тематичними розділами:

 

1.    Героїка Української революції 1917 – 1921 рр.: Бій під Кутами;
2.    Спадщина Тараса Шевченка в національно-визвольній боротьбі 1930 – 1950-х рр.;
3.    День Соборності України (1919 – 1990-ті рр.).

В ході підготовки виставки були використані матеріали Центрального державного історичного архіву України у м. Києві, Центрального державного кінофотофоноархіву ім. Г. Пшеничного, Наукової бібліотеки Центральних державних архівів України, а також  цінні світлини та ілюстрації, надані першим Головою Історико-культурологічного товариства “Герої Крут”, народним артистом України п. Ярославом Гаврилюком (упорядник збірки “Крути. Січень 1918 року: док., матеріали, дослідж., кіносценарій / Іст.-культурологічне т-во “Герої Крут”; упоряд. Я. Гаврилюк (перше видання – К.: Видавничий центр “Просвіта”, 2008), Директором Бібліотеки імені О. Ольжича (за сумісництвом Директор Музею УНР) п. Олександром Кучеруком, відомим політв’язнем та правозахисником, публіцистом п. Василем Овсієнком. У виставці використані також світлини з колекції фотоматеріалів “Радіо Свободи”, фото з статті Ігора Голода “День Злуки: східняк і західняк сильні тільки один з одним” (Інтернет-видання “Українська правда”), ілюстрації з видання “Українська Гельсінська спілка (1988–1990 рр.) у світлинах і документах“ (К.: “Смолоскип”, 2009).

З початку грудня 2011 р. виставка експонується на постійній основі на виставочному поверсі Музею. Запрошуємо всіх, хто цікавиться героїкою вітчизняної історії до головного корпусу університету Тараса Шевченка, де і розміщений Музей історії університету.

Адреса: вул. Володимирська 60, червоний корпус, третій поверх, історичний факультет, кімната 334.

Контактний тел.:  067 292 12 24.

Додаток ІДодаток ІI

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *