«Круглі» дати місцевої історії

«Круглі» дати місцевої іст?...

У зразковому Музеї історії Святошинського району Києва триває 11-та традиційна виставка “Круглі дати місцевої історії”.

 

Чільне місце в її експозиції відведено науково-технічним здобуткам “п/я 231”. Це підприємство з розробки апаратури звукозапису більше відоме за назвою НДІ ЕМП. Відвідувачі мають можливість побачити спеціальні космічні магнітофони 60-х-80-х рр. та побутові – Маяк, Юпітер 80-х-90-х рр.

У вітрині, присвяченій 25-річчю з часу проведення Всесоюзного огляду-конкурсу надлегких літальних апаратів, представлено оригінальні репортажні фото та інші матеріали про політичні події 1985 року. Однією з них, всіляко замовчуваних у СРСР, стала трагічна загибель Василя Стуса, чиє життя, як відомо, було тісно пов’язано зі Святошинським р-ном столиці. 25-річчю цією дати тут присвячено окрему вітрину.

Увагу відвідувачів, безперечно, також привернуть ретельно дібрані маловідомі матеріали про старовинні дачні Катеринівку, Святошин, про оповитий таємницею святошинський КП (командний пункт), про обставини виготовлення каркасу та облицювання для скульптури жінки (монумент “Батьківщина-мати”  Національного музею Великої Вітчизняної війни 1941 – 1945 років) тощо.

Виставка триватиме до кінця року.

***

До Дня знань було оновлено дизайн вітрини “Планери – гелікоптери”. Річ у тім, що до фондів музею надійшли фотоматеріали про життя конструктора першого в світі махольота Олександра Маноцкова. На одній із фотографій зображена вдова видатного святошинського авіатора Галина Знам’янська (сама ветеран славетного Антоновського КБ), на якій вона залишила автограф.

Відтепер у цій вітрині разом – Антонов (тут є репродукція його акварелі), Братухін, Маноцков та Міль.

 

Сергій Вакулишин,

методист Центру позашкільної роботи Святошинського РУО

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *