Представники творчих спілок України відвідали Республіку Польщу

Представники творчих спіло...

27-30 травня 2013 року делегація з Івано-Франківська, у складі якої були представники творчих спілок, відвідала Республіку Польщу.

На запрошення Фундації у справах дітей та молоді «Пястун» (голова Марек Гуфф, координатор проектів Кшиштоф Павлак) івано-франківська делегація у складі Михайла Косила (голови делегації, директора Івано-Франківського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, голови Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України), Ірини Косило (редактора журналу «Краєзнавець Прикарпаття»), Вікторії Плахти (голови Івано-Франківської обласної організації Національної спілки журналістів України), Володимира Повшека (члена Івано-Франківської обласної організації Національної спілки художників України), Євгена Барана (голови Івано-Франківської обласної організації Національної спілки письменників України), Ярослава Гнеся (заступника генерального директора Івано-Франківського обласного телебачення «Галичина») та оператора цього ж телебачення Тараса Лесика взяла участь семінарі, присвяченому питанням культурної співпраці між регіонами, який проходив у селищі Істебна Сілезького воєводства.

В рамках цього семінару відбулися екскурсії і зустрічі на Тройстику польсько-чесько-словацькому (с. Явожинка, яке входить у склад гміни Істебна, знаходиться на кордоні трьох держав); у музеї художника Яна Валаха; у галереї Яна Кукучка (Дім трьох народів); у початковій школі села Коньяково (гміна Істебна, організатор зустрічі Юзеф Полак); костьолі Святого Христа на Кубальонці (пам?ятка архітектури ХVІІІ ст., перенесена в середині 50-х років в с.Істебну), де відбулася зустріч із поетом, членом Товариства Польських письменників Казімєжем Вєнгжиним. Також делегація відвідала м.Ополє, яке має партнерські взаємини з Івано-Франківськом. Відбулися зустрічі в маршалковому уряді Опольського воєводства з директором департаменту культури, спорту і туризму п.Янушем Вуйціком, який сам є знаним польським поетом; з директором воєводської бібліотеки п.Тадеушем Хробаком; ректором Опольського університету п. проф., доктором габілітованим Станіславом Нічеєю, який займається вивченням історії Східної Галичини в рамках кордонів до 1939 року.

В ході зустрічей було досягнуто розуміння, що «народна дипломатія» відіграє важливу роль у стосунках між польським та українськими народами і пришвидшення процесу українсько-європейського діалогу; досягнуто конкретні домовленості про обмін дітей для відпочинку в Істебні та Івано-Франківську; про спільні пленери художників; про участь польських та українських письменників у літературних фестивалях; про співпрацю журналістів.

Євген Баран, Михайло Косило і Вікторія Плахта у конференц-залі маршалкового уряду Опольського воєводстваЄвген Баран та Михайло Косило біля Державного знаку Республіки Словаччини

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *