Етнографічна експедиція

Етнографічна експедиція...

16 липня 2013 року співробітники Національного заповідника “Хортиця” і за сумісництвом члени Національної спілки краєзнавців України провели краєзнавчо-археологічну пошукову експедицію до с.Мала Лепетиха Великолепетиського р-ну Херсонської області.

Погляди науковців установи направлені на дослідження Херсонської області мають давні традиції, та це й не дивно, адже ця територія тісно повя’зана з історією запорозького козацтва, не менше ніж території Запорізької чи Дніпропетровської областей. Декілька років успішно працює і розвивається філія заповідника “Кам’янська Січ” у с.Республіканець, кілька разів проводились плідні етнографічні експедиції до південної частини Херсонщини у Голопристанський район, фонди та експозиція музею постійно поповнюється експонатами привезеними саме з цього “козацького” регіону.

Цього разу результатом дослідження стали цікаві зразки архітектурних форм — мости, будівлі, огорожі тощо, унікальне кладовище де збереглись справжні козацькі хрести, криниці завглибшки від 60 до 100 метрів, знаряддя праці та предмети матеріальної культури наших пращурів і звичайно ландшафти, що залишились незайманими ще з козацьких часів.

 

Все це потребує ретельного дослідження та збереження і не тільки на рівні місцевої влади, профільних установ чи держави, а в першу чергу на рівні свідомості звичайного українця, бо без міцного коріння не буде розлогої життєздатної крони.

 

 

Співробітники заповідника висловлюють велику подяку місцевій владі в обличчі голови Великолепетиської районної ради Папуші Дмитра Стратійовича та голови сільської ради Малої Лепетихи Колокота Максима Вікторовича, а також місцевій громаді в обличчі краєзнвців  Бойко Віктора Івановича, Денисенко Семена Кузьмича, Яруха Григорія Прокоповича та Дякова Сергія Миколайовича, без їхньої допомоги ця експедиція не була б такою плідною.

Дударенко С.В.

Детальний звіт можна переглянути тут: http://www.ostrov-hortica.org.ua/uk/main/434-etnogreksp.html

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *