Презентовано проект “Історична Шевченкіана”

Презентовано проект

“Шевченко – наш поет і перший історик” (П.Куліш)

4 березня 2014 року в Національній історичній бібліотеці України відбулася презентація спільного бібліографічного проекту Бібліотеки та Інституту історії України НАН України «Історична Шевченкіана». Проект був започаткований у 2013 році в рамках заходів Міністерства культури України з підготовки до відзначення 200-річчя від дня народження Великого Кобзаря. Проект є складовою частиною Національного електронного ресурсу «Шевченкіана».
Мета проекту: вивчення і популяризація спадщини Великого Кобзаря в Україні та за її межами шляхом створення електронної бібліографічної бази даних, що стане підґрунтям для видання однойменного науково-допоміжного бібліографічного покажчика.
Об’єктом вивчення «Історичної Шевченкіани» є джерела, що подають біографію поета, висвітлюють його історичну, етнографічну, археологічну та літературно-художню спадщину.
Унікальність проектуполягає в тому, що вперше розкривається тема історичної Шевченкіани, яка недостатньо вивчена і маловідома широкому загалу.
Учасників презентації привітала начальник відділу бібліотек Міністерства культури України М. Г. Височанська. Відомі вчені-історики доктор історичних наук В. С. Шандра, доктор історичних наук І. І. Колесник, кандидат історичних наук Р. В. Маньковська та інші науковці дали високу оцінку інноваційного електронного ресурсу та висловили впевненість, що створена бібліографічна база «Історична Шевченкіана» слугуватиме невичерпним джерелом для наукових досліджень про життя і творчість Великого Кобзаря. У заході взяли участь науковці Інституту історії України НАН України, Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка, Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, викладачі та студенти Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка, Київського національного університету культури і мистецтв, Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв, співробітники Національного музею Тараса Шевченка, Національної  бібліотеки України ім. В. І. Вернадського, Київської Малої академії наук учнівської молоді, фахівці бібліотек системи Міністерства культури України, ЗМІ.
Під час урочистого заходу відбулися:
– перегляд документального фільму про дослідника-шевченкознавця  Є. О. Середу;
– презентація (у формі документального фільму та мастер-класу) БД «Історична Шевченкіана», що включає 3 тисячі бібліографічних записів, більшість з яких анотовані;
– повідомлення фахівців відділу стародрукованих, рідкісних і цінних книг про унікальну колекцію видань «Шевченкіана» з фонду Національної історичної бібліотеки України;
– демонстрація ретроспективної книжково-ілюстративної виставки про життя і творчість Тараса Григоровича Шевченка.
Більше фото на Facebook: http://goo.gl/hpBHZT. Додаткова інформація за телефонами: 280-46-17, 280-28-74; e-mail: nibu.nbv@ukr.net

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *