Пленум Івано-Франківської обласної організації НСКУ

Пленум Івано-Франківської ?...

Відбувся пленум Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, присвячений 200-літтю від дня народження Т.Г.Шевченка.
Засідання правління проводилося у м.Коломиї на базі Коломийського педагогічного коледжу 20 березня 2014р. Окрім питань відзначення 200-літнього ювілею Кобзаря, краєзнавці обговорили проблеми популяризації краєзнавчих досліджень, зокрема проведення творчих зустрічей з учнівською, студентською молоддю, залучення молодіжної читацької аудиторії до вивчення історії культури рідного краю.
Голова Івано-Франківської ОО НСКУ, Заслужений працівник освіти України Михайло Косило та учасники засідання привітали  із 80-річним ювілеєм доцента, Заслуженого працівника культури України, відомого краєзнавця Арсенича П.І. Ювіляр П.Арсенич вручив членські квитки НСКУ знаним краєзнавцям Прикарпаття  Ярославі Ткачук, Юрію Плекану, Василь Глаголюку, Леоніду Орлу та Петру Боднарчуку.
Обласні творчі спілки краєзнавців, письменників, журналістів разом з Коломийським педагогічним коледжем, Коломийським міськрайонним Товариством «Просвіта» імені Шевченка цього ж дня провели  науково-практичну конференцію «Українська видавнича справа в Коломиї: здобутки і перспективи», присвячену 150-річчю початку української видавничої справи в регіоні та п’ятиріччю книжкової серії «Коломийська бібліотека».
Проведення конференції зумовлено тим, що Коломия – унікальний видавничий центр української провінції, де 19 березня 1864 р. започатковано світське українське книгодрукування, а 1865 р. – газетярство. Тут упродовж другої половини ХІХ ст. – початку ХХІ ст. діяли понад тридцять українських друкарень, які стали базою для українського книговидання (опубліковано близько чотирьох тисяч найменувань книг і брошур) та періодики (виходило майже 150 найменувань українських періодичних видань). У певні періоди історії рівень розвитку друкарства і книговидання в Коломиї стояв на другому місці після Львова. Сучасна поліграфічна база, належний інтелектуальний потенціал спричинили до того, що коломийські періодичні видання розповсюджувались не лише в західноукраїнському регіоні, а й у країнах Західної Європи, Близького Сходу, Америці. Діяльність коломийської періодичної преси та книжкових видавництв привертала увагу авторів з Великої України, сприяла єднанню українського народу, розділеного кордонами. Усе це свідчить про особливе місце Коломиї в історії української видавничої справи. Метою конференції є не лише підсумувати історичний розвиток видавничої справи в регіоні, а й привернути увагу до сучасних проблем у сфері масової комунікації.
Конференції передували виставка-продаж сучасних краєзнавчих видань, а також виставка коломийських друків з фондів Музею історії міста Коломиї та колекцій краєзнавців Івана Вишиванюка, Валерія Ковтуна, Василя Нагірного, де було представлено оригінальні видання, які вже давно стали раритетними.
У роботі взяли участь дослідники різних аспектів видавничої справи у Коломиї та загалом у західному регіоні України. Зокрема це науковці Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, члени Національної спілки краєзнавців України, редактори періодичних видань, видавці, голови творчих спілок Івано-Франківщини.
Пленарне засідання вів голова оргкомітету конференції – директор Коломийського педагогічного коледжу, заслужений працівник освіти України, видавець Валерій Ковтун.
Центральну доповідь з аналізом здобутків і преспектив видавничої справи в Коломиї виголосив кандидат філологічних наук, доцент, член Національної спілки письменників України Микола Васильчук. Він також представив друге видання своєї монографії «Українська видавнича справа в Коломиї (друга половина XIX – XX ст.)» (Коломия: Вік, 2012). Ця монографія – перше комплексне дослідження розвитку книговидання і газетярства в окремо взятому українському провінційному місті. У ній простежено особливості розвитку друкарень як першооснови книговидання і журналістики, здійснено цілісний аналіз особливостей становлення і розвитку друкарства, книговидання, журналістики. Автор уперше зібрав і систематизував за спеціально розробленою системою інформацію про 33 українські друкарні в Коломиї.
На конференції представили серію видань «Коломийської бібліотеки» (від 2008 року їх опубліковано вже 18 випусків). Інформацію про ці видання, біографічні відомості про авторів, розповіді про роботу над книжками акумульовано у виданні «Книжкова серія «Коломийська бібліотека»: здобутки і перспективи (збірник матеріалів)» (Коломия: Вік, 2013).
Доповіді і повідомлення на конференції склали два великі тематичні пласти. Різні аспекти видавничої справи в Коломиї розглядали дослідники Василь Нагірний, Юрій Плекан, Мирослава Кочержук, Михайло Петрів, Степан Андріїшин, Василь Глаголюк, Михайло Андрусяк, Микола Савчук, Валерій Ковтун. Історія видавничої справи на Івано-Франківщині загалом та за її межами представлена у доповідях Івана Монолатія, Михайла Косила, Євгена Барана, Вікторії Плахти, Володимира Карого, Василя Іваночка, Зиновія Жеребецького, Мирослава Лазарука.
Матеріали конференції ляжуть в основу наукового збірника.
У ході пленарного засідання оголошено про намір з нагоди 150-річчя видавничої справи в Коломиї відкрити пам’ятник. Коломийська міська рада вже виділила земельну ділянку під нього на площі Вічевий Майдан (біля крамниці «Вишиванка»). Було повідомлено про подальші кроки з реалізації цього задуму.
Учасники конференції прийняли звернення (з відповідними рекомендаціями) до органів влади, громадських організацій і творчих спілок області щодо відзначення 150-річчя видавничої справи в Коломиї.

Додаток ІДодаток ІIДодаток ІII

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *