Тарас Шевченко у духовному бутті України

Тарас Шевченко у духовному ...

Таку назву мала Всеукраїнська наукова літературно-краєзнавча конференція, що відбулася 22 травня в місті Обухові.

У вітальній адресі до учасників і гостей конференції Ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка, академік НАН України Леонід Губерський зазначив: “Україна і світ цьогоріч вшановує знаменну дату – 200-річчя від дня народження Людини, яка своїм життям, творчістю і помислами була завжди звернена до Батьківщини. „Кобзар” Тараса Шевченка з покоління в покоління несе в народ велич його слова, людяності, пророцтва і духу”. Саме цьому славетному ювілею була присвячена конференція, яку організували історичний факультет та Інститут філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Інститут літератури імені Т.Г. Шевченка НАН України, Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова, Київська обласна організація Національної спілки краєзнавців України, Обухівська міська рада, Управліня освіти виконавчого комітету Обухівської міської ради, Київський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних кадрів та НВК «Спеціалізована школа – загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 1 імені А.С. Малишка».

Тематика доповідей найрізноманітніша: від проблем сучасного шевченкознавства, тлумачень творчості геніального письменника і художника до краєзнавчих описів шевченківських шляхів і ролі Тараса Шевченка в сучасній Україні. Обухівці (а цього дня вони вщерть заповнили велику залу районного центру культури і дозвілля) із захопленням слухали виступи доповідачів, вітаючи їх гучними оплесками.

Серед доповідачів — відомі в Україні науковці, літератори, краєзнавці, дослідники, громадські діячі, а саме: доктор історичних наук, професор кафедри давньої та нової історії України Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Сергійчук, голова правління Всеукраїнського фонду відтворення видатних пам’яток історико-архітектурної спадщини імені О.Гончара, кандидат технічних наук Роланд Франко, доктор філологічних наук, старший науковий співробітник Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка Галина Александрова, завідувач кафедри української літератури Інституту філології та літературної творчості імені А.С. Малишка Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова, доктор філологічних наук, професор Володимир Погребенник, професор Київського міжнародного університету, член головної ради Всеукраїнського товариства “Просвіта” імені Тараса Шевченка Іван Ющук, завідувач відділу Національного музею Тараса Шевченка Ольга Косицька, заступник голови Галицького районного у м. Львові об’єднання ВУТ „Просвіта” імені Тараса Шевченка Оксана Семенюк та інші.

Доктор історичних наук, професор, член-кореспондент Національної Академії Наук, заступник директора з наукової роботи, завідувач відділу історії України XIX — початку XX ст. Інституту історії України НАН України, голова Національної спілки краєзнавців України Олександр Реєнт у привітанні наголосив: “Життя і творчість Тараса Григоровича Шевченка для усіх поколінь українців були і назавжди залишаться взірцем мужності і твердості духу, вірного служіння своєму народові та великої моральної відповідальності перед ним. Неоцінимим є внесок Шевченка у процес національного відродження, утвердження у народній свідомості звитяжних ідей грядущої державності України”.

У цей день не лише знаменна дата та подія об’єднали людей, а й повага і любов до генія та світоча українського народу Тараса Григоровича Шевченка, який на тлі історичних епох відбиває нашу національну природу, наше світосприймання, наше минуле і надію на майбутнє. Всі хто завітав на конференцію переконалися, що слова Тараса Шевченка – заповідальні й, як ніколи своєчасні. Він символізує душу українського народу, втілює його гідність, дух і пам’ять. Нині, коли Україна стала місцем найжорстокіших експериментів віку, Шевченкове сонце зазирає нам у вічі так, як ще ніколи. Проникатись ним, жити з ним, звіряти свій крок будуть і наші нащадки. Кобзар єднав і єднає покоління, єднає Україну.

Євген Букет,

заступник голови Київської обласної організації НСКУ

Спеціально для nsku.org.ua

Програма конференції

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *