«Дачний феномен початку ХХ століття»

«Дачний феномен початку ХХ ...

15 квітня 2014 р.в Центрі позашкільної роботи Святошинського району «Північне сяйво» з ініціативи методиста ЦПР, голови місцевого краєзнавчого осередку Сергія Вакулишина відбулося засідання круглого столу, присвяченого дачам Києва початку ХХ століття як явищу історії та архітектури столиці. Символічно, що приміщення ЦПР «Північне сяйво», в якому відбувся захід, збудоване на місці колишньої дачі під номером 156. В засіданні взяли участь старожили та учні шкіл Святошинського району, студенти та викладачі кафедри етнології та краєзнавства історичного факультету Київського національного університету.

Першою до слова була запрошена учениця 8 класу однієї із Святошинських шкіл Діана Щербець, переможниця у конкурсі на найкращий твір – роздум про дачі початку ХХ століття. Її твір має назву «Дачі 100 років тому» і повідомляє про дачі Святошина. Учениця презентувала також свій інший твір, в якому йдеться про дачну Боярку, що була головним дачним передмістям Києва.

Сергій Вакулишин розповів про роботу над своєю новою книгою «Дачний феномен початку ХХ століття». Книга охоплює період від початку ХХ століття до Другої світової війни. Автор повідомив про на те, які джерела використовував при написанні роботи. Крім спогадів і матеріалів, наданих старожилами, автор також використав і літературні твори, в яких описуються дачі того часу. Серед них: роман «Обломов» Івана Гончарова, «Злочин і кара» Федора Достоєвського, п’єси «На дне» та «Дачники» Максима Горького, роман Уласа Самчука «Темнота», а також твори Олександра Блока, Іллі Еренбурга, Костянтина Треньова, Степана Васильченка, Миколи Ушакова, Аркадія Гайдара. Сергій Миколайович розповів також про вигляд, внутрішнє облаштування, частоту і тривалість відвідування дач початку ХХ століття. Автор зачитав один з розділів своєї книги та наголосив на важливості збереження ще існуючих дач початку ХХ століття і необхідності надання їм статусу пам’яток архітектури.

На засіданні виступили також старожили Святошинського району, зокрема Леонід Болеславович Пацик, який розповів про те, хто володів дачами, якими були ці будинки, про чудові тогочасні природі умови Святошина.

Учасникам заходу було представлено фоторяд відомого києвознавця і колекціонера Віктора Киркевича, присвячений краєвидам Святошина. Він містить 41 світлину і є найбільш повним.

По закінченню заходу його учасники мали змогу також ознайомитися з експозицією Музею історії Святошинського району, котра, зокрема, містить й експонати, які стосувалися теми заходу.

Наталія Терес, заступник голови правління КМО НСКУ

 

Додаток ІДодаток ІIДодаток ІII

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *