Конференція в Колодяжному

Конференція в Колодяжному...

26 – 27 червня у с. Колодяжному Ковельського району на Волині пройшла V Всеукраїнська науково-практична конференція «Олена Пчілка, Леся Українка і родина Косачів в історії української та світової культури», присвячена 165-річчю від дня народження Олени Пчілки та 65-річчю з часу створення Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки.
Конференція продовжує музейну традицію проведення періодичних науково-практичних форумів музейних працівників, приурочених ювілейним датам Олени Пчілки (за рахунком – це третя) та Лесі Українки (за рахунком – це п’ята). У їх тематиці обов’язковими є питання життя і діяльності Лесі Українки, Олени Пчілки, родини Косачів на Волині, зокрема в Колодяжному, витоків і аналізу їхньої творчості, Колодяжненське оточення Косачів, історія садиби, вшанування пам’яті та актуальні питання організації роботи літературних і меморіальних музеїв.
У програмі цьогорічної конференції відкриття виставок “Яку треба мати повагу до краси!” (Скатертини в побуті родини Косачів) та «Музею Лесі Українки в Колодяжному – 65», українська старосвітська музика (ліра, дуда) у виконанні Яреми-Вадима Шевчука (Київ), зустріч із лауреатом премії родини Косачів та премії Лесі Українки, поетесою, прозаїком та публіцистом Надією Гуменюк, поетесою, заслуженим вчителем України Ніною Горик, круглий стіл: «Музей збирає друзів», концертна програма учнів Колодяжненської ЗОШ та викладача Ковельської міської школи мистецтв Валентини Скрипіної в Лесиному «білому» будиночку.
Цьогоріч на конференцію подано 57 доповідей і повідомлень 62 учасників, серед яких два доктори наук, 15 кандидатів наук, 22 музейних працівники. До виданого в Ковельській міській друкарні наукового збірника включено 50 наукових статей. Це черговий успішний внесок музейної громади, вчителів, бібліотекарів, науковців і широкого загалу краєзнавців області в скарбницю лесезнавства та літературного музейництва.
Організаторами заходу виступили: Управління культури Волинської облдержадміністрації, Волинський краєзнавчий музей, Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки, Волинська державна обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки, Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України. Конференцію організовано в рамках Регіональної програми розвитку культури, мистецтва і туризму в області на період 2011-2015 роки.

Додаток ІДодаток ІIДодаток ІII

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *