110 років Йосипу Жупану

110 років Йосипу Жупану...

110-у річницю з дня народження відомого закарпатського письменника Йосипа Васильовича Жупана 23 червня відзначили краєзнавці, письменники і працівники культури.
Урочисте вшанування було розпочато покладанням квітів і вінків на могилу майстра художнього слова на цвинтарі в Мукачеві.
Постать письменника Йосипа Жупана в історії Закарпаття і в крайовій та вітчизняній літературі – без перебільшення пасіонарна, вважає член правління Закарпатської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, голова Закарпатської обласної організації Національної спілки письменників України В. П. Густі. Його молодість випала на роки Другої світової війни і важкі повоєнні часи. Але за будь-яких умов йому були притаманні незламна мужність, непохитність у поглядах і громадянській позиції, чесність, вірність високим принципам християнської моралі. Писав Й. Жупан російською мовою, що пояснюється об’єктивними історичними умовами, в яких перебувало Закарпаття наприкінці XIX – на початку XX століть.
22 червня виповнилося 110 років від дня народження письменника.
Добре відомі твори письменника: «Теплий хліб!, «Кукла», «Рідні берізки», «Багряне небо», «Падаючі зорі», «Чекаємо тебе», «Високосний рік», «Яблуня цвіте» та ін. Деякі твори письменника перекладені на українську, словацьку, чеську, угорську, англійську, французьку, іспанську та італійську мови.
Працював упродовж 32 років учителем в школах Закарпаття, директором школи, очолював Мукачівський історико-краєзнавчий музей, займався видавничою справою.
Автор ряду підручників для шкіл національних меншин.
У проведенні літературного портрета «Патріарх закарпатської літератури» у читальній залі Мукачівської міської бібліотеки взяли участь представники письменницької і краєзнавчої організації області, рідні та громадсько-культурні діячі міста Мукачева і краю.
Спогадами про письменника і думками щодо значимості його творів у сучасних умовах поділилися Василь Петрович Густі, відомий письменник, член правління Закарпатської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, голова Закарпатської обласної організації Національної спілки письменників України, голова ЗОО НСКУ Михайло Васильович Делеган, історик, Віктор Васильович Дворниченко, поет, журналіст, редактор газети «Мукачево», Іван Йосипови Жупан, син письменника та ін.
Говорячи про вклад Й. В. Жупана у розвиток української літератури, його увагу і допомогу талановитим творчим особистостям, В. П. Густі оприлюднив і власні спогади. Йому пощастило одного разу побувати у письменника вдома. На згадку про цю зустріч у нього залишилася дорога пам?ятка – остання книга письменника із дарчим надписом: «Моєму юному другу от старого хмурого Й. Жупана».
Син письменника ознайомив присутніх з цікавими фактами із складної нелегкої життєвої біографії батька. Цікаво було почути про те, зокрема, що його батько активно збирав фольклор. Частина коломийок і переказів була опублікована. Інша частина потребує вивчення, видання і збереження.
Необхідно зробити усе можливе, щобу рукописи були збережені, вивчені і видані, стали доступними для кожного, зазначив історик і краєзнавець М. В. Делеган.
… Гени творчості Йосипа Васильовича Жупана успадкували два його онуки – Олександр Іванович – член Спілки фотохудожників Білорусі та Іван Іванович – член Спілок художників Росії і України.
На згадку син письменника подарував голові ЗОО НСКУ фото письменника, книгу «Рідні берізки» 1984 року видання з дарчим надписом і екслібрісом Йосипа Васильовича Жупана.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *