Прес-конференція Закарпатської ОО НСКУ

Прес-конференція Закарпатс...

Прес-конференцію в Ужгородському прес-клубі провели 24 червня представники Закарпатської обласної організації Національної спілки краєзнавців України. Було інформовано громадськість про плани обласної організації краєзнавців по відзначенню чималої кількості історичних і культурницьких дат у другій половині 2014 року. На прес-конференції було підбито підсумки річного функціонування сайту краєзнавчої організації.
Сергій Федака, професор Ужгородського національного університету, прес-секретар ЗОО НСКУ зазначив, що 2014 рік багатий на історико-краєзнавчі події. І незважаючи на кризові проблеми, про всі події спілка інформує через спеціальний краєзнавчий сайт zaknsku.com.ua. Сайту виповнився рік і він, наголосив С. Федака, на думку фахівців, працює досить успішно. Сайт має шість розділів: інформацію про керівництво організації, новини, нарис про спілку, нові публікації, події тощо.
Михайло Делеган, голова ЗОО Національної спілки краєзнавців України повідомив, що сайт створений і працює за допомоги Василя Юрійовича Печко, генерального директора ПП «Тур-медіа», члена краєзнавчої організації. Він також зазначив, що творче громадське об’єднання не пропустило жодного вагомого явища чи події без його відображення в інформаційному просторі. До прикладу, буквально учора, 23 червня краєзнавці спільно із обласною організацією Національної спілки письменників України організували відзначення 110-річчя з дня народження відомого письменника і вчителя Йосипа Васильовича Жупана.
Із 12 творчих організацій, зареєстрованих в Закарпатській області, тільки три мають власні сайти, серед яких робота краєзнавців чи не найбільш помітна. Він також зазначив, що місцеві краєзнавці надали пропозиції до наради у віце-прем’єра О. Сича щодо необхідності збереження структури архівних установ України, адже була пропозиція про її ліквідацію, що є ще однією загрозою державності.
Сергій Федака зазначив, що краєзнавча організація планує розробити свій логотип, а також запровадити на сайті розділ із інформацією про кожне із 11 міст Закарпаття.
Краєзнавці планують належним чином відзначити 100-річчя початку Першої світової війни і 70-річчя завершення бойових дій Другої світової війни на території України. Десять років ця дата відзначається як офіційний день визволення України від німецько-фашистських загарбників.
Наступного тижня спільно з письменницькою організацією буде організовано відзначення 100-річчя з дня народження відомого письменника М. І. Томчанія. Передбачається презентація двох книг членів краєзнавчої організації, фотовиставка про участь закарпатців у проведенні київського майдану,відкриття напередодні Дня Незалежності України пам’ятника закарпатцям-втікачам до радянського Союзу і т. ін.
Свої пропозиції щодо поліпшення наповнення сайту ЗОО НСКУ надав також голова ревізійної комісії організації М. М. Петровці.
Рішенням правління ЗОО НСКУ за підсумками минулого 2013 року за оригінальне висвітлення історико-краєзнавчого комплексу у селі Колочаві Міжгірського району (історія шкільництва на Закарпатті) премією у сумі 300 гривень відзначено Ганну Семенюк, журналіста, редактора відділу новин zaholovok.com.ua. Премію вручив голова ЗОО НСКУ М. В. Делеган тут же на прес-конференції.
Після прес-конференції голова ЗОО НСКУ дав інтерв’ю обласному радіо.

Додаток ІДодаток ІIДодаток ІII

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *