Творча зустріч в «Уваровському домі»

Творча зустріч в «Уваровсь?...

12 липня в музеї історії та культури «Уваровський дім» селища Ворзель, що на Київщині, відбувся цікавий і пізнавальний для усіх любителів старовини захід: зустріч з відомим істориком, дослідником київської минувшини Михайлом Кальницьким. Михайло Борисович є автором понад 2000 журнальних та газетних матеріалів з історії місцевостей, вулиць та споруд Києва, його архітектури та видатних особистостей тощо. Він є також членом редколегії та автором значної кількості статей тому «Київ» “Зводу пам’яток історії та культури України”, автор понад 20-ти книг з історії столиці.
Під час лекції на тему «Дачне життя у Ворзелі на початку ХХ ст.», яка тривала майже півтори години, М. Кальницький розповів про життя у Києві наприкінці ХІХ – початку ХХ ст., про передумови виникнення дачного життя киян, про перші дачні місцевості поблизу Києва. Особливо зацікавила присутніх книжка «Дачникъ. Дачныя местности вблизи Кіева», видана видавництвом Ф. Л. Іссерліса у 1909 році, оригінал якої відомий історик продемонстрував на лекції. Це видання є справжнім раритетом і збереглося тільки у кількох київських колекціонерів.
У другій частині лекції М. Кальницький розповів про декого з перших мешканців дачного поселення Ворзель і передав у фонд музею статті про них та фото: купця 1-ї гільдії Карла Яковича Септера – власника 40 дачних ділянок в урочищі Ворзель та першого власника будівлі нинішнього “Уваровського дому”; засновника першої київської приватної чоловічої гімназії Готліба Андрійовича Валькера; відомого київського аптекаря та власника миловаренного заводу, магістра фармації А. В. Зейделя (його колишня дача збереглася і знаходиться на території санаторію «Прапор»). Розповів він також і про перебування у Ворзелі видатного письменника Ісаака Бабеля та запропонував провести восени виставку, присвячену його життю та творчості.

Олександр Соколенко,
зберігач фондів – керівник музею, член НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *