Звітно-виборна конференція обласної організації

10 жовтня 2014 року в м. Хмельницькому відбулася третя після створення Національної спілки краєзнавців України звітно-виборна конференція обласної Спілки краєзнавців. У її роботі взяло участь 46 делегатів від 55 обраних у 22 міських та районних організацій НСКУ Хмельниччини, а також запрошені та гості. Розпочалася конференція з вшанування присутніми хвилиною мовчання Пам’яті полеглих у війні на Сході держави українських воїнів та окремо – померлих за звітний період подвижників краєзнавчого руху в Україні та області.

Згідно з встановленим порядком денним були заслухані доповіді голови обласної Спілки, доктора історичних наук, професора Л.В. Баженова  «Звіт правління обласної організації НСКУ про роботу за період з 26 жовтня 2011 року по 10 жовтня 2014 року» та голови, вчителя історії, магістра І.П. Русого «Звіт про роботу ревізійної комісії Хмельницької обласної організації НСКУ» за цей же період діяльності. З матеріалу доповідей учасники конференції довідалися, що сьогодні обласна Спілка має в своєму складі 6 міських та 16 районних організацій краєзнавців, які об’єднують 308 членів НСКУ, зокрема міські – Хмельницька (голова Ю.І. Блажевич) – 51, Кам’янець-Подільська (О.Б. Комарніцький) – 52, Хмельницька районна – 30, Віньковецька, Старосинвська, Славутська районні – по 20 членів, решта осередків – від 15 до 4 членів Спілки. Серед них 15 осіб є доторами наук, професорами, 57 – кандидатами наук, доцентами, решта – педагоги, працівники культури, музеїв, архіві. 4 члени Спілки є Почесними краєзнавцями України, 6 – лауреатами Премій НСКУ імені Д. Яворницького та академіка П. Тронька.

Впродовж звітних трьох років обласна організація НСКУ причетна до організації, проведення та видання наукових збірників за матеріалами роботи 76 міжнародних, всеукраїнських, регіональних науково-краєзнавчих та науково-практичних конференцій, симпозіумів, круглих столів, з-поміж яких глибокий слід залишили міжнародна «Подільська еміграція в контексті європейської та світової культури» (2011), всеукраїнські «Духовні витоки Поділля : жінки в історії краю» (2012), «Духовні витоки Поділля – педагоги в історії краю» (2013), VI-XII «Стародавній Меджибіж в історико-культурній спадщині України» (2011-2014), І-IV«Археологія і фортифікація Середнього Подністров’я» (2011-2014), «Деражнянщина: минуле і сучасне» (2013), «Красилівщина краєзнавча: минуле, сучасне, майбутнє» (2013) «Дунаєвеччина очима дослідників і свідків історичних подій» (Дунаївці, 2013), «Козацька доба в історії Поділля та Південно-Східної Волині» (2013), «Хмельниччина в роки Другої світової війни» (2014), «Тарас Шевченко і Поділля. До 200-річчя від дня народження Великого Кобзаря» (2014) та ін.

Авторами обласної Спілки видано у ці ж роки 144 окремих монографій, книг, брошур, путівників, 57 наукових збірників та 22 навчальних посібників з краєзнавства Поділля-Хмельниччини, які суттєво поповнили бібліотеку з поділлєзнавства. Президією правління обласної Спілки розроблено і подано  Хмельницькій області до 2020 року».

Пройшло активне і зацікавлене обговорення обох доповідей, спрямоване на пошуки нових завдань, форм і методів організаційної, науково-дослідної, науково-методичної, видавничої, фінансової діяльності обласної Спілки та її структурних міських та районних організацій НСКУ на перспективу до 2020 року. Інноваційні пропозиції озвучили у виступах делегати Б.С. Кузіна, голови міських організацій Ю.І. Блажевич, О.Б. Комарніцький, директор обласної наукової універсальної бібліотеки Н.М. Синиця, заступник голови обласної Спілки професор В.С. Прокопчук, директор історико-культурного заповідника «Межибіж» О.Г. Погорілець, проректор обласного інституту післядипломної педагогічної освіти В.І. Очеренятко, засновник і перший директор Державного історико-культурного заповідника «Самчики» О.М. Пажимський та ін.

Конференція позитивно оцінила роботу обласної організації НСКУ за звітний період і прийняла розгорнуту постанову про подальшу її діяльність, а також обрала одноголосно новий склад свого правління кількістю 35 осіб,  новий склад ревізійної комісії у складі трьох осіб та її головою І.П. Русого.

У роботі конференції взяли участь і виступили член НСКУ, перший заступник голови Хмельницької обласної ради В.А. Адамський, голова обласної ради ветеранів війни і праці В.І. Купратий, директор Державного архіву Хмельницької області В.Г. Байдич, гість з м. Ровеньки, голова татешньої «Просвіти», геральдист В. Павлович. Крім того, В.Р. Адамський вручив Почесну Грамоту обласної ради голові Красилівської районної організації НСКУ, директору Кузьминської ЗОШ О.В. Байдичу.

Після закінчення роботи конференції одразу відбулося організаційне засідання пленуму новообраного правління Спілки. У присутності всіх учасників конференції пленум обрав одноголосно головою правління та президії доктора історичних наук, професора Л.В. Баженова, заступниками голови: доктора історичних наук, професора В.С. Прокопчука та проректора Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії, кандидата історичних наук доцента Ю.В. Телячого, відповідальним секретарем – А.Г. Роздобудька, а також членами президії: В.А. Адамського, Ю.І. Блажевича, В.Г. Байдича, О.В. Байдича, С.М. Єсюніна, Л.Л. Місінкевича, Н.М. Синицю (всього 11 членів президії). За пропозицією відповідального секретаря А.Г. Роздобудька були визначені обов’язки  та ділянки наступної роботи всім членам президії. На цьому завершилося засідання пленуму.

Розпочався новий етап в діяльності обласної Спілки краєзнавців.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *