Краєзнавці області підбили підсумки роботи за минулий рік

5 січня члени правління Закарпатської обласної організації Національної спілки краєзнавців України на своєму першому у нинішньому році зібранні проаналізували результати і підбили підсумки роботи за минулий рік. Про головні напрями і підсумки діяльності краєзнавців, обласній організації яких рівно через місяць виповниться два роки, лаконічно і конкретно, не уникаючи проблемних питань, інформував її голова, кандидат історичних наук М. В. Делеган. Спілчанське життя було на виду усієї області, адже із самого початку його характеризують відкритість і демократизм, з врахуванням, в міру можливого, головних питань вивчення та збереження історико-культурних цінностей, організацією і підтримкою видавничої справи, поширення відповідної інформації серед населення. За короткий час краєзнавці області за обсягами і змістовністю та різноманітністю акцій міцно посіли одне з провідних місць серед краєзнавчих організацій України.

Особливо вагомий внесок в діяльність спілчанців належить члену правлінь Закарпатської обласної організації і Національної спілки краєзнавців України, доктору економічних наук, професору Київського національного економічного університету, активному громадському діячеві і меценату Станіславу Михайловичу Аржевітіну. Саме завдяки його підтримці та особистому вкладу проведено відомі в усій Україні і далеко за її межами фестиваль ріплянки, за результатами краєзнавчо-пошукової роботи, в рамках патріотичної акції «Стоп війні», відкрито єдиний в Україні пам?ятник втікачам до Радянського Союзу, День єврейської культури, здійснено видання цілого ряду краєзнавчих книг та їх презентацію, проведено низку прес-конференцій та багато інших важливих і змістовних заходів. Краєзнавці брали активну участь у Всеукраїнській конференції юних краєзнавців, що відбулася в Ужгороді тощо.

Яскравим і змістовним, інформаційно насиченим та актуальним, що регулярно оновлюється, є сайт краєзнавців, який діє півтора року. Інтернетресурс оперативно відображає багатогранне життя творчої організації. На сайті, до речі, з ініціативи голови спілки, нещодавно вперше оприлюднено Положення про порядок присудження Всеукраїнської літературної премії ім. Зореслава.

Цілеспрямовано розвивалася співпраця з іншими творчими громадськими колективами області, зокрема, найефективніше – з обласною організацією Національної спілки письменників України (голова – В. П. Густі), благодійним фондом «Хесед Шпіра» (голова – М.В. Галін) та ін.

Важливі персональні здобутки мають ряд активістів краєзнавчого руху краю. Зокрема, прес-секретар спілки С. Д. Федака став лауреатом зразу двох премій, а краєзнавці, відповідно: Д. М. Федака – лауреатом обласної премії ім. Ф. Потушняка та І. В. Хланта – лауреатом премії ім. Д. Задора.

Нинішнього року виповнюється 90-річчя з часу заснування Національної спілки краєзнавців України і 100-річчя від дня народження відомого організатора краєзнавчого руху в Україні академіка П. Т. Тронька. Свідченням високої оцінки роботи і довір?я до обласної організації є рішення Національної спілки краєзнавців України щодо відзначення зазначених дат на базі ЗОО НСКУ, про що нещодавно повідомив голова НСКУ академік О. П. Реєнт.

Члени правління В. С. Габорець, Ф. П. Ерфан і В. С. Шеба вели мову про потребу активнішого прилучення краєзнавців до вирішення проблем музейної справи, розширення площ, відкриття окремих персональних музеїв, як, до прикладу, добре відомого скульптора В. Свиди. Було згадано і за втрату можливості створення музею художника із світовим ім?ям А. Ерделі. Йшлося також про відсутність належної підтримки музейної справи з боку органів влади, насамперед ужгородської міської.

В. П. Густі високо оцінив діяльність наймолодшої в області творчої громадської організації, зазначивши, що всі, навіть найменші кроки у справі відродження і поширення краєзнавчого руху, з врахуванням кризових реалій сьогодення, мають неоціненне значення і спрямовані на перспективу. Важливими, корисними і потрібними є спільні заходи з відзначення ювілейних дат відомих творчих особистостей краю – Й. Жупана, М. Томчанія, В. Матіїва та ін. Він запропонував розвивати і надалі співпрацю з письменницькою організацією та запровадити в практику роботи виїзні засідання правління Закарпатської обласної організації НСКУ. Розпочати таку роботу, на його думку, можна з міста Мукачева.

В. В. Кухта і Р. А. Офіцинський вважають за необхідне урізноманітнити форми діяльності краєзнавців, вивчати і поширювати наявний позитивний досвід, розширювати свою роботу серед молоді та школярів. Зокрема, В. В. Кухта навів приклад відомого музею гуцульської різьби заслуженого майстра народної творчості Юрія Юрійовича Павловича, уродженця села Чинадієво Свалявського району, що збережений і відкритий у листопаді 2014 року у Рахові за підтримки місцевого мецената Юрія Бендака. До речі, книга з репродукціями робіт Ю. Павловича стала наочними посібником для студентів вищих навчальних закладів. Його зразкове мистецтво різьбярства приїздять вивчати навіть із відомої Косівщини. Альбом різьбяра «Лірика Карпат» екс-президент України Л. Д. Кучма подарував королю Швеції Карлу XVI Густаву.

Водночас вони заявили про молодих науковців, бажаючих поповнити ряди краєзнавців Закарпаття.

Було також розглянуто питання створення емблеми обласної краєзнавчої організації і накреслено головні напрями діяльності на 2015 рік.

Михайло Медведєв

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *