1 жовтня відбулося засідання Президії правління НСКУ

1 жовтня 2014 р. в залі засідань Національної спілки краєзнавців України (м. Київ, вул. М. Грушевського, 4) відбулося чергове засідання Президії правління НСКУ.

На початку засідання Голова Спілки, член-кореспондент НАН України О.П.Реєнт поінформував присутніх про проведені та заплановані заходи Спілки, останні видання за кілька попередніх місяців 2014 р., вручив членські квитки та значки новим членам НСКУ.

На засіданні було висунуто на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка 2015 р. за напрямом «літературознавство і мистецтвознавство» художній альбом «Київ живописний» (К.: «Новий друк», 2013. – 288 с.: іл., укладачі: Ю.А.Осламовський, Т.Ю.Литвиненко, О.Є.Заїка), також було підтримано висунення Національною спілкою журналістів України кандидатуру С.В.Шевченка на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка 2015 р. у сфері публіцистики і журналістики за книгу публіцистики «Соловецький реквієм».

Про завершення підготовки навчального підручника для студентів вищих навчальних закладів «Основи краєзнавства» доповів член Правління НСКУ, член-кореспондент НАПН України О.А.Удод. Підручник рекомендовано до друку та обговорено питання про введення навчального курсу «Основи краєзнавства» до гуманітарного циклу обов’язкових дисциплін у вищих навчальних закладах усіх профілів.

Із запропонованих регіональними організаціями НСКУ кандидатів на здобуття Премії імені Героя України Михайла Сікорського НСКУ 2014 р. та Премії імені Дмитра Яворницького НСКУ 2014 р. Президія правління Спілки визначила наступних лауреатів:

? Премія імені Героя України Михайла Сікорського:

Завальнюк Олександр Михайлович – професор кафедри історії України Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, доктор історичних наук, член Президії правління НСКУ.

Козій Ганна Іванівна – співавтор наукової концепції та структурного плану Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини в Переяславі-Хмельницькому, соратник М.І.Сікорського.

Ткачук Ярослава Юріївнадиректор Коломийського музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й.Кобринського Івано-Франківської області.

Томенко Микола Володимирович – народний депутат України, засновник Фонду Миколи Томенка «Рідна країна», доктор політичних наук.

? Премія імені Дмитра Яворницького:

Качкан Володимир Атаназійович – завідувач кафедри українознавства Івано-Франківського національного медичного університету, доктор філологічних наук.

Коцур Віктор Петрович – ректор Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди, академік НАПН України, доктор історичних наук, член Президії правління НСКУ.

Мельниченко Василь Миколайович – професор кафедри архівознавства, новітньої історії та спеціальних історичних дисциплін Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, кандидат історичних наук, голова правління Черкаської обласної організації НСКУ, член Президії правління НСКУ.

О.П.Реєнту доручено вручити Премію імені Героя України Михайла Сікорського на Всеукраїнському історико-культурологічному форумі “Сікорські читання” у Переяслав-Хмельницькому державному педагогічному університеті ім. Григорія Сковороди 13 жовтня 2014 р., а Премію імені Дмитра Яворницького на урочистих заходах за місцем професійної діяльності лауреатів. Грошову винагороду премій, так само як і в липні 2014 р. за Премію імені академіка Петра Тронька, вирішено перерахувати Збройним Силам України.

Заслухано інформацію члена Президії правління, голову правління Черкаської ОО НСКУ В.М.Мельниченка про підготовку ХІІІ Всеукраїнської наукової історико-краєзнавчої конференції «Краєзнавча Шевченкіана України», присвяченої 200-річчю від дня народження Т.Г.Шевченка, вирішено провести її 24?25 жовтня 2014 р. у Шевченківському національному заповіднику в Каневі, затверджено програму конференції, рекомендовано до друку збірник матеріалів конференції.

Також заслухано доповідь заступника голови Спілки Р.В.Маньковської про концепцію збірника «Національна спілка краєзнавців України в інформаційному просторі України», затверджено його структуру (вступна стаття, публікації про Спілку в пресі, інтерв’ю краєзнавців у ЗМІ, матеріали веб-конференцій, прес-конференції, прес-релізи заходів, сайти НСКУ та регіональних організацій), також повідомлено про стан підготовки «Літопису Національної спілки краєзнавців України», структуру якого затверджено на попередньому засіданні Президії правління НСКУ в липні 2014 р. та надіслано головам правлінь регіональних організацій.

Щодо інших питань порядку денного доповів відповідальний секретар НСКУ В.І.Дмитрук. Зокрема, рекомендовано до друку журнал «Краєзнавство», №3, 2014 р., черговий раз наголошено про відповідальність голів правлінь регіональних організацій НСКУ та членів редколегії за розповсюдження журналу «Краєзнавство» та інших видань Спілки у відповідності до затвердженого 7 липня 2014 р. Президією правління НСКУ обов’язкового переліку бібліотек і установ.

На завершення за поданнями регіональних організацій було прийнято рішення про прийом нових членів НСКУ та відзначення краєзнавців нагородами Спілки.

Володимир Дмитрук, відповідальний секретар НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *