Ознайомлювальний екскурс запоріжців

10410537_1728023217424061_6110723461670032688_nНі для кого не секрет, що в нашому улюбленому місті немає потрібної кількості дошкільних дитячих закладів, точніше вони є, але або занедбані, або прилаштовані під різні комерційні і не дуже комерційні організації.

Тому Запорізьке відділення Спілки краєзнавців України вирішило 14 березня провести невеличкий ознайомлювальний екскурс по дитячим садкам центра Запоріжжя. Чому було обрано саме цей район? Тому, що є сподівання, що хоча б тут, біля найкрасивішого бульвару, біля міськвиконкому, біля районного відділку міліції все буде добре.

Наш перший обєкт-дитячий садок на вулиці Патріотичній. Колись він належав тресту “Запоріжалюмінбуд”, але в 90-роки він був зачинений, у 2009 році з’явився новий власник. Дитячий садок перетворився на палац відомий громадянам як “Золотий офіс” “смотрящего”, вартість оздоблення якого важко вирахувати. Палац не для дітей а для невеличкої купки обраних, хто ці обрані думаю не важко здогадатись. Є один обнадійливий факт — земля залишилась у державній власності, тому напередодні у громадськості виникла пропозиція – влаштувати на ній дитячий майданчик, тобто те, що і повинно бути на цьому місці за всіма  законами моралі, справедливості і логіки. Ланцюги на воротах зрізали, майданчик встановили, хоча невідомі люди спортивної статури через деякий час його прибрали.

Багато хто міг заперечити – “ так навколо є ще садочки куди можна влаштувати дітей”, екскурсійна група рушила далі, шукати ці садочки.11071944_1728023170757399_2850266259843754464_n

Наш другий обєкт –  дитячий садок на вулиці 12 квітня, до недавнього часу він дійсно був діючим, але позаминулої зими батареї були розморожені. фундамент підмито, грошей на ремонт немає. Навколо території купи сміття і забігайлівка-наливайка. Наша група розділилась, більша частина почала прибирати територію під здивовані погляди місцевих мешканців, а друга — рушила далі.

Наш третій об‘єкт-дитячий садок на перехресті Тюленіна і Перемоги. На диво теж занедбаний, поріс кущами, і перетворився у замок привидів. Сумне видовище в кілометрі від міськради, дорогих кав’ярень, палаців місцевих “авторитетів” та райвідділу міліції.

І лише четвертий, невеличкий садочок поруч є діючим.

Результатом нашого краєзнавчого, пошуково-пізнавального екскурсу став сумний висновок — в центрі 800-тисячного міста, у сусідять один діючий садок, два занедбані і у жалюгідному стані і один палац, що колись був садочком. Виникає питання куди перерозподіляються фінансові потоки міста, і яким чином місцева влада піклується про громаду, а конкретно про діточок.

І це центр, а що робиться по спальних районах?

Офіційно на черзі в дитячі садочки стоїть 600 дітей, але групи переповнені і неофіційна цифра ще більша.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *