Встановлено меморіальну дошку В’ячеславу Шкоді

0325 березня 2015 року відбулося відкриття меморіальної дошки В’ячеславу Євгеновичу Шкоді на приміщенні Знам’янського міського краєзнавчого музею (Кіровоградщина). Чимало людей знає про величезний пласт надбань і знань цього відомого краєзнавця, громадського діяча, шевченкознавця, почесного громадянина міста, лауреата краєзнавчої премії імені Дмитра Яворницького. Пам’ятає і глибоко шанує його як високоосвічену, інтелігентну людину, яка для багатьох стала зразком духовних цінностей та переконань у питаннях патріотизму і шанобливого ставлення до старовини, щирої і безмежної любові до рідної землі.

Багато знам’янчан долучились до того, щоб за власні пожертви встановити цю пам’ятну дошку, підтримавши благодійну акцію «Вшанування нащадків Шевченкового роду». Вагомий внесок у здійснення благодійної справи зробив автор дошки Віктор Васильович Френчко – відомий скульптор, член Національної спілки художників України з м. Кіровограда. Вартість  послуг майстра була символічною, бо мотивом стала особиста шана і повага до видатної людини і бажання внести свій вклад в благородну справу. Знам’янська громада щиро дякує йому за це!

Вручені також подяки установам, організаціям, небайдужим громадянам, які долучились до благодійної акції: педагогічному колективу НВК «Знам’янська ЗШ І-ІІІ ст. № 2-ліцей», педагогічному колективу Знам’янської дитячої музичної школи ім.М.Лисенка, депутатам Знам’янської міської ради і колективу виконавчого комітету, керівнику громадської дитячо-молодіжної організації «Оберіг» Світлані Філіповій, голові місцевого осередку організації «Просвіта» Анатолію Голікову, а також депутату обласної ради Ірині Малик і краєзнавцю Ларисі Гайді.01

Людина жива доти, доки жива пам’ять про неї. Навіть якщо вона у камені – вона говорить досвідом прожитого життя у любові до рідної землі. Своїм звичним мудрим поглядом відтепер В’ячеслав Шкода зустрічатиме усіх, хто завітає до міського краєзнавчого музею, надихаючи любити і знати свій край, пізнавати свою історію, коріння роду свого. Велику справу його життя продовжать і підхоплять ті, хто є шукачами краєзнавчих стежин і наукових відкриттів.

Усіх знам’янчан та гостей міста, які бажають доторкнутись рукописів, наукових робіт В’ячеслава Шкоди, запрошуємо до міського краєзнавчого музею, де продовжує діяти експозиція «Миттєвості долі…», присвячена нашому земляку та ексклюзивні матеріали з його особистого архіву.

 

Тетяна Кулик,

директор Знам’янського міського краєзнавчого музею

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *