Їстівна фортеця для наших воїнів

100_3667Кам’янець-Подільську фортецю змели швидко. Протягом години… Щоправда, була вона не кам`яна, а з тістечок. Адже будували її спеціально під відкриття туристичного сезону, що традиційно відбувається наприкінці квітня у стародавньому місті.
Зранку 25 квітня кілька майстрів-кулінарів на Польському ринку неквапливо викладали кольорову солодку фортецю з восьми тисяч кексів різного розміру. Для того, щоб спекти їх, використали 100 кілограмів крему і п’ятдесят – пудри. Після офіційного відкриття турсезону перші тістечка віддали бійцям з Донбасу, що нині у відпустці в Кам`янці. Ще частину поклали у розмальовані дітьми пакунки – і на фронт. Решту роздали охочим: дівчата і хлопці чемно розносили вздовж периметру всім присутнім. У Києві мабуть неабияк би штовхалися за ті кекси, а ось кам`янчани проявили справжню вихованість. Між іншим, і торік під час наливання кави з 333-літрової турки не було товчії за безкоштовний напій.
Ще однією родзинкою відкриття став запуск екскурсійних електромобілів, що активно практикується нині в Європі. Екологічний транспорт! Першими екскурсантами стали 24 представники Асоціації міст України, яка у ці дні проводила свої заходи у місті на Смотричі. Маршрут проходитиме старою частиною  міста і триватиме півтори години.
Наразі Кам’янець є одним з претендентів на звання Молодіжної столиці Європи-2018. Тож на підтримку своєї ініціативи молодь міста на Польському ринку влаштувала кількасотенний танцювальний флешмоб. Протягом усього дня у Старому місті працювали майданчики усіх тих діб і народів, що  пов`язані з Кам’янцем: Трипілля, Римської імперії, Середньовіччя, Київської Русі, Великого князівства Литовського, Речі Посполитої, Турецький… На них відбувалися майстер-класи, покази, демонстрації своєї тематики.
Також презентували себе традиційні фестивалі Кам`янця – «Східного танцю» (11-12 липня), «Опера в мініатюрі» (4-11 липня), гала-концерт якого пройде на міській водоймі, де встановлять сцену. Наймасовішим планується стати «Республіка» (4-6 вересня), що найбільше збирає туристів. За 5 років в рамках фесту на стінах міста намальовано 40 великих картин.
А першими – вже на травневі свята – стартують «Камянецька турка» і «Форпост». 2 травня кавоманів (як і торік) пригощатимуть напоєм з великої 333-літрової турки. Другий проходитиме у Старій фортеці: де лицарі битимуться в групових і одиночних боях. Увечері учасники здійснюватимуть факельну ходу до Вірменської площі, де продовжуватимуть шоу  у нічній програмі.
Сергій Бахін

Фото Н. Зінченко

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *