Звітували краєзнавці Cлов’янська

DSC_000511 червня у читальній залі Донбаського державного педагогічного університету пройшов обласний краєзнавчий захід відкрите засідання правління ДонОО НСКУ, на якому про свої досягнення звітували дослідники рідного краю – наші земляки. У гості до слов’янців були запрошені краєзнавці з Артемівська, Димитрового, Дружківки, Костянтинівки, Краматорська, Красноармійська. Зацікавленість питаннями краєзнавства виявили представники освіти та культури міста й району – на захід прибули учителі та бібліотекарі Слов’янська та Слов’янського району. Від імені ректорату педуніверситету гостей привітав проректор, кандидат історичних наук С.М.Швидкий. Велику й цікаву виставку краєзнавчої літератури підготували бібліотекарі читального залу наукової бібліотеки ДДПУ.

Захід розпочався відео кліпом про рідне місто та піснею «Любимый мой Славянск» відомого барда-земляка Геннадія Тимофєєва. Подальші слайди нагадали присутнім про ті герби, які мав за свою довгу історію місто Слов’янськ.

Про досягнення краєзнавців Донецького краю розповів голова правління Донецької обласної краєзнавчої організації Валерій Романько. Він наголосив на тому, що даний захід проходить у рік, багатий на краєзнавчі ювілеї: 370 років від заснування міста Слов’янська, 25 років виповнилося Донецькій краєзнавчій організації, 90 років від дня заснування Національної спілки краєзнавців України. Валерій Іванович коротко повідомив про ювілейний пленум НСКУ, який пройшов у Харкові 27 травня і у роботі якого він взяв участь – із всеукраїнської трибуни голова ДонОО розповів про успіхи й проблеми краєзнавців Донеччини, в тому числі про досягнення слов’янських дослідників рідного краю.

Від імені голови правління НСКУ О.П.Реєнта Валерій Іванович вручив відомчі відзнаки групі краєзнавців. Серед нагороджених були й наші земляки: грамотою НСКУ відзначена заступник директора СКНАУ Т.К.Лисак, званням «Почесний краєзнавець України» – провідний науковий співробітник зі Святогірська В.М.Дєдов.

А потім про свої особисті досягнення звітували слов’янські краєзнавці – члени НСКУ: Володимир Давиденко, Володимир Дєдов, Тетяна Лисак, Геннадій Плотниченко, Марія Рижкова, Валентина Рогова, Валерій Романько, Віктор Скрипник. На жаль, не всі з тих, хто стоїть на обліку, змогли бути на цьому заході, але їхні фото, біографічні відомості та внесок у краєзнавство було висвітлено на екрані з нового біографічного довідника «Краєзнавці Донеччини», який уклав та видав на початку цього року В.І.Романько.

На зібранні розглянуто заяви молодих дослідників рідного краю бібліотекаря Тетяни Ремпель та вчителя Наталії Магули, які побажали вступити до лав краєзнавців й прийнято рішення рекомендувати правлінню НСКУ прийняти їх до Національної спілки краєзнавців України.

Від імені гостей виступили Олег Максименко з Краматорська та Діана Бєлоконь з села Петрівка Красноармійського району.

Після обідньої перерви гостям була запропонована екскурсія по Петренківським місцям Слов’янська.

Краєзнавчий захід підтвердив – на Донеччині багато зроблено по дослідженню історії рідного краю, і в авангарді цієї відповідальної й почесної місії йдуть краєзнавці Слов’янщини. Але попереду ще багато роботи. Присутні зійшлися на тому, що виховувати патріотизм, любов до свого краю необхідно у тісному поєднанні з вихованням національно-державницької свідомості, розуміння того, що Донеччина – це давня, прекрасна й невід’ємна частина України.

 

Олександр Романько. Член НСКУ, НСЖУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *