Топонімічна політика в Києві: виклики часу, проблеми наукового забезпечення

IMG_09462 липня 2015 р. в залі засідань Національної спілки краєзнавців України (вул. Михайла Грушевського, 4, кім. 212) відбувся «круглий стіл» на тему: «Топонімічна політика в Києві: виклики часу, проблеми наукового забезпечення», ініційований Київською міською організацією Національної спілки краєзнавців України.

У зв’язку з вимогою Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» в Україні підлягає перейменуванню значна кількість міст та інших топонімічних об’єктів, зокрема у Києві – понад 100 вулиць. Це один з відповідальних моментів в історії топонімічної політики в столиці України, який вимагає відповідного наукового, інформаційного та організаційного забезпечення, консолідації зусиль краєзнавців для максимально ефективного вирішення поставлених завдань. Цим питанням присвячувався круглий стіл.

Вів засідання Олександр Гончаров – голова правління Київської міської організації НСКУ. З вітальними словами до учасників заходу звернулися голова Національної спілки краєзнавців України, заступник директора Інституту історії України НАН України, член-кореспондент НАН України Олександр Реєнт та начальник відділу з суспільно-політичних питань Департаменту суспільних комунікацій КМДА, секретар Комісії з питань найменувань при Київському міському голові Ярослав Шибанов.

Олександр Реєнт, зокрема, зазначив, що Інститут історії України НАН України, Національна спілка краєзнавців України проблемам топоніміки приділяють значну увагу. Ці питання розглядалися на останньому засіданні Президії правління Спілки у червні 2015 року. Члени Президії підтримали звернення Українського інституту національної пам’яті про співпрацю у справі перейменування географічних назв, населених пунктів та об’єктів, пов’язаних із символікою тоталітарного режиму. Президія правління Спілки звернулася до своїх регіональних організацій з проханням підтримати ініціативу Інституту і рекомендувала скласти перелік назв із пропозиціями про перейменування.

Виконуючи рішення Президії правління Спілки, Київська міська організація НСКУ ініціювала обговорення цих питань. З метою вироблення обґрунтованих пропозицій і рекомендацій за круглим столом зібралися разом краєзнавці, представники державних органів влади, викладачі, пам’яткоохоронці, бібліотекарі, екскурсоводи міста.

Ярослав Шибанов ознайомив учасників круглого столу з особливостями роботи Комісії з питань найменувань при Київському міському голові в сучасний період.

IMG_0952Учасники зібрання заслухали доповіді: «Особливості реалізації сучасної топонімічної політики в Києві» – доповідач Наталія Терес, канд. іст. наук, доцент кафедри етнології та краєзнавства історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, член Комісії з питань найменувань при Київському міському голові; «Назви географічних об’єктів Києва як джерело формування історичної та культурної пам’яті» – доповідач Сергій Вакулишин, Відмінник освіти України, завідувач Музею історії Святошинського району м. Києва; «Науково-методичне та організаційне забезпечення реалізації топонімічної політики: роль і завдання Київської міської організації Національної спілки краєзнавців України» – доповідач Олександр Гончаров, канд. іст. наук, доцент, голова правління Київської міської організації НСКУ.

Активними учасниками дискусії за круглим столом були відомі науковці, викладачі ВНЗ, краєзнавці – Сергій Білокінь, д-р іст. наук, головний науковий співробітник відділу історії України другої половини ХХ століття Інституту історії України НАН України, керівник Центру культурологічних студій Інституту, член Комісії з питань найменувань при Київському міському голові; Святослав Вербич, канд. філол. наук, ст. наук. співробітник Інституту української мови НАН України, секретар Української ономастичної комісії; Кирило Третяк, канд. іст. наук, керівник Управління забезпечення міжпарламентських зв’язків Апарату Верховної Ради України, член НСКУ; Руслана Маньковська, канд. іст. наук, ст. наук. співробітник Інституту історії України НАН України, заступник голови НСКУ; Павло Сацький та Тетяна Ніколаєва, канд. іст. наук, доценти Київського національного економічного університету ім. Вадима Гетьмана, члени НСКУ; Євген Букет, член НСКУ, головний редактор газети «Культура і життя»; Борис Войцехівський, член НСКУ та НСЖУ; Віктор Киркевич, києвознавець і колекціонер, член НСКУ; Ольга Бережна, екскурсовод, член Київської міської організації Всеукраїнського товариства «Меморіал» імені Василя Стуса; Ігор Левитський, член НСКУ.

Учасники дискусії, окрім розгляду методологічних підходів до вирішення питань перейменувань, висловили низку пропозицій, які стосувалися найменувань конкретних вулиць столиці.

Руслана Маньковська, користуючись нагодою, подякувала присутнім представникам Комісії з питань найменувань при Київському міському голові, краєзнавцям, які взяли участь в електронному голосуванні, за підтримку пропозиції Національної спілки краєзнавців України назвати одну із вулиць Києва у Голосіївському районі на честь академіка Петра Тронька з нагоди 100-річчя від дня народження. Зазначила також, що Спілка ініціює надання імені П.Т. Тронька його дітищу – Національному музею народної архітектури та побуту України.

Олександр Гончаров, підводячи підсумки обговорення, запевнив учасників круглого столу, що Президія правління Київської міської організації проаналізує висловлені учасниками заходу пропозиції і врахує їх у своїй діяльності.

Учасники круглого столу «Топонімічна політика в Києві: виклики часу, проблеми наукового забезпечення» констатували, що в ході обговорення розглянуто важливі й актуальні проблеми, які мають не тільки місцеве, але й загальнонаціональне значення. Масове перейменування понад 100 вулиць у столиці України є важливим політичним процесом, який має бути науково-методично, інформаційно та організаційно забезпеченим. Було ухвалено низку рекомендацій щодо вирішення цих питань.

У зв’язку з тим, що в окремих місцевостях Києва передбачається масове перейменування вулиць (наприклад, у Борничах – 20, Біличах – 7, Троєщині – 5), КМДА та районним адміністраціям рекомендовано створити спеціальні групи (комісії), до складу яких увійшли б науковці, представники місцевих організацій, вуличних комітетів, депутати Київради та працівники районних адміністрацій. Метою діяльності таких комісій була б підготовка наукових та інформаційних матеріалів, участь у роз’яснювальній роботі серед мешканців та інші форми діяльності.

Київській міській організації Національної спілки краєзнавців України рекомендовано активніше долучитися до наукової, інформаційної та організаційної роботи в ході перейменування вулиць тоталітарної доби, зокрема, налагодити в цьому питанні тіснішу співпрацю з державними установами й громадськими організаціями; Президії правління Київської міської організації Національної спілки краєзнавців України, Комісії КМО НСКУ з топоніміки долучитися до науково-методичного та інформаційного забезпечення процесу перейменування топонімічних об’єктів: підготувати відповідні документальні та довідкові видання, буклети, інформаційні листки тощо; розгорнути роботу з залучення науковців, краєзнавців до вирішення проблем, пов’язаних із перейменуванням вулиць та інших топонімічних об’єктів столиці України, зокрема через створення робочих груп з питань перейменувань вулиць у районах Києва. Члени цих груп мають долучитися до громадського обговорення питань перейменування назв тоталітарної доби, налагодити співпрацю з місцевими громадами, проводити роз’яснювальну роботу в засобах масової інформації.

ЗВЕРНЕННЯ

Президії правління Київської міської організації

Національної спілки краєзнавців України до членів Спілки

 

На підставі Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» в Києві буде перейменовано понад 100 вулиць. Ураховуючи рекомендації учасників круглого столу «Топонімічна політика в Києві: виклики часу, проблеми наукового забезпечення», Президія правління Київської міської організації Національної спілки краєзнавців України звертається до членів Спілки активно долучитися до вирішення проблем, пов’язаних з перейменуванням вулиць та інших топонімічних об’єктів столиці України. Просимо членів Спілки та небайдужих киян надати пропозиції щодо перейменувань і найменувань нових юридичних об’єктів у районах міста. (Перелік вулиць, що підлягають перейменуванню у м. Києві, подається нижче). Пропозиції просимо надсилати на електронну пошту організації: kmo_nsku@ukr.net

Висловлені та узагальнені пропозиції будуть передані на розгляд Київському міському голові В. Кличку.

На сайті КМДА з 25 червня до 25 серпня 2015 р. відбувається громадське обговорення щодо перейменування низки вулиць міста Києва. Просимо членів Київської міської організації НСКУ зареєструватися на сайті http://projects.kievcity.gov.ua/ та взяти участь в он-лайн голосуванні з підтримки й обговорення перейменування вулиць тоталітарної доби.

Перелік вулиць, що підлягають перейменуванню у м. Києві на виконання вимог Закону України прийнятого Верховною Радою України 09.04.2015 № 317-УІІІ «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки»

Назва вулиці / району Перейменування / запропонована нова назва Примітки
 Голосіївський район
Бубнова Андрія вул.  Маричанська вул.  Назва підтримана Комісією з питань найменувань 14.07.2015
Дзержинського пл. ( + Печерський район) Либідська пл. Завершено обговорення на сайті е-місто
Любченка Панаса вул.  Загородня вул.  Назва підтримана Комісією з питань найменувань 14.07.2015

Перекопський пров.

Радянський пров.

Рататюків пров. (історична назва)Владислава Заремби пров. Обговорено на засіданні Комісії з найменувань 

Назва підтримана Комісією з питань найменувань 14.07.2015

40-річчя Жовтня проспект Голосіївський проспект У жовтні–грудні 2014 року Київська міська державна адміністрація провела громадське обговорення щодо перейменування проспекту 40-річчя Жовтня на Голосіївський проспект
Трутенка Онуфрія вул.
Чапаєвське шосе  Віто-Литовський пров.  Назва підтримана Комісією з питань найменувань 14.07.2015
Червоноармійський пров.
Червонозоряний проспект Валерія Лобановського проспект  Назва підтримана Комісією з питань найменувань 14.07.2015
Червонопрапорна вул.  Пирогівський шлях  Назва підтримана Комісією з питань найменувань 14.07.2015
Червонопрапорний пров.
 Дарницький район
Будьонного вул. (Бортничі)
Будьонного 1-й пров. (Бортничі)
Будьонного 2-й пров. (Бортничі)
Максима Горького вул.(Бортничі) Кирила Осьмака вул. Завершено обговорення на сайті е-місто
Жданова вул.
Жданова пров.
Ілліча вул. В’ячеслава Веремія вул. У червні–серпні 2015 р. КМДА проводить громадське обговорення щодо перейменування вул. Ілліча на вул. В’ячеслава Веремія
Калініна вул. (Бортничі)
Комінтерну 1-й пров. (Бортничі)
Комінтерну 2-й пров. (Бортничі)
Комінтерну 3-й пров. (Бортничі)
Комсомольська вул. (Бортничі)
Комуністична вул. (Бортничі) Завершено обговорення на сайті е-місто (вул. Дмитра Воєводіна)
Котовського вул. (Бортничі)
Котовського пров. (Бортничі)
Крупської вул. Павла Чубинського вул. Обговорення завершено на сайті е-місто
Леніна вулиця (Бортничі) Завершено обговорення (вул. Млинівська)
Островського Миколи вул. (Бортничі)
Островського Миколи пров. (Бортничі)
Руднєва Миколи вул.
Руднєва Миколи пров.
Свердлова вул. (Бортничі)
Свердлова пров. (Бортничі)
Терешкової Валентини вул. (Бортничі)
Чапаєва вулиця (Бортничі)
Червоноармійська вулиця (Бортничі)
 Деснянський район
Боженка вул. (с. Троєщина)
Дзержинського вул. (с. Троєщина)
Кірова вул. (с. Троєщина)
Леніна вул. (с. Троєщина) Радосинська вул.(за пропозицією громади) Обговорення на сайті завершено (Копильщанська вул.)
Петра Запорожця вул. вул. Івана Миколайчука Завершено обговорення на сайті е-місто
Шелеста Петра вул.
Щорса вул. (с. Троєщина)
 Дніпровський район
Бакинських комісарів пров.
Давидова Олексія бульвар Віктора Некрасова бульвар Завершено обговорення
Дубового Івана вул.
Дундіча Олеко вул.
Лазо Сергія вул.
Лебедєва Миколи вул.
Ленінградська пл.  Дарницька пл.  Назва підтримана Комісією з питань найменувань 14.07.2015
Луначарського вул.
Луначарського Анатолія пл.
Луначарського пров.
Мильчакова Олександра вул.
Раскової Марини вул. Євгена Сверстюка вул. У березні–травні 2015 р. КМДА провела громадське обговорення щодо перейменування вулиці Марини Раскової на вул. Євгена Сверстюка
Сагайдака Степана вул.
Червоногвардійський пров.
Чудновського вул. Григорія Чупринки вул. Обговорення на сайті е-місто
Шліхтера вул. Віфліємська вул. Обговорення завершено на сайті е-місто
 Оболонський район
Гавро Лайоша вул. Східна вул. (історична назва) Обговорено на засіданні Комісії з найменувань
Гамарника вул. (Пуща-Водиця)
Дегтяренка Петра вул.
Дибенка Павла вул.
Дружби народів СРСР пл.  Оболонська пл. Назва підтримана Комісією з питань найменувань 14.07.2015
Майорова Михайла вул. Петра Калнишевського вул. Обговорення на сайті е-місто
Мате Залки вул.
Полупанова вул. Пріорська вул. Обговорення на сайті е-місто
Фрунзе площа
Червонофлотська вулиця
 Печерський район
Аїстова вул. 

Гайцана Миколи вулиця

Іпсилантіївський пров. (історична назва)Хрестовий пров. Назва підтримана Комісією з питань найменувань 14.07.2015 

Назва підтримана Комісією з питань найменувань 14.07.2015

Камєнєва Командарма вул.  Петра Болбочана вул.  Назва підтримана Комісією з питань найменувань 14.07.2015
Кіквідзе вулиця Михайла Бойчука вул. Назва підтримана Комісією з питань найменувань 14.07.2015
Ластовського вул.
Панфіловців вул. Добровольчих батальйонів вул. Обговорення на сайті е-місто
Січневий пров.  Микільський пров. (історична назва)  Назва підтримана Комісією з питань найменувань 14.07.2015
Струтинського Сергія вул.  Болсуновська вул. (історична назва)  Назва підтримана Комісією з питань найменувань 14.07.2015
Тельмана Ернста вул. ( + Голосіївський р-н) Німецька (історична назва)  Назва підтримана Комісією з питань найменувань 14.07.2015
Фіалека Івана вул.  Баришівська вул. (історична назва)  Назва підтримана Комісією з питань найменувань 14.07.2015
Щорса вул. Євгена Коновальця вул. У жовтні–грудні 2014 р. Київська міська державна адміністрація провела громадське обговорення щодо перейменування вул. Щорса на вул. Євгена Коновальця
Щорса пров.  Новогоспітальна вул. (історична назва)  Назва підтримана Комісією з питань найменувань 14.07.2015
 Подільський район
Фрунзе вул. Кирилівська вул. Історичну назву вулиці відновлено 2015 року
 Святошинський район
Антонова-Овсієнка вул. (Біличі) Володимира Наумовича вул. Обговорення на сайті е-місто
Бонч-Бруєвича вул.
Бонч-Бруєвича пров.
Горбачова Омеляна вул. Ґалаґанівська вул. Обговорена на засіданні Комісії з питань найменувань
Івана Федька вул. Володимира Шульгіна вул. Обговорення на сайті е-місто
Жовтнева вул. (Біличі)
Картвелішвілі вул.(Микільська Борщагівка)  Володимира Покотила вул.  Назва підтримана Комісією з питань найменувань 14.07.2015
Коллонтай вул. (Біличі)
Криленка вул. Олексія Береста вул. Обговорення завершено на сайті е-місто
Ленінська вул. (Жовтневе) Петра Дорошенка вул. Завершено обговорення на сайті е-місто
Примакова вул. Рейнгольда Глієра вул. Обговорення триває на сайті е-місто
Строкача Тимофія вул.
Тухачевського Маршала вул.
Уборевича Командарма вул.
Ульянова Володимира пров. (Біличі)  Осінній пров.  Назва підтримана Комісією з питань найменувань 14.07.2015
Фадєєва вул. (Біличі)
Фадєєва пров. (Біличі)
 Солом’янський район
Калінінградська вул. Гладківська вул. (історична назва) Обговорено на засіданні Комісії з питань найменувань
Колективізації вул.
Красикова Петра вул.
Лепсе Івана бульвар Валентина Згурського бульвар Обговорення на сайті е-місто
Лукашевича Миколи вул.  Івана Огієнка вул.  Назва підтримана Комісією з питань найменувань 14.07.2015
Максима Горького вул. Анатолія Лупиноса вул.
Петровського вул. Івана Світличного вул. Обговорення на сайті е-місто
Радянська вул. (Жуляни)
Фурманова вул.
Червонопартизанська вул.
 Шевченківський район
Артема вул. Січових Стрільців вул. Завершено обговорення на сайті е-місто
Бабушкіна вул. Марка Безручка вул. Обговорення на сайті е-місто
Блюхера вул. Ігоря Турчина вул. Обговорення на сайті е-місто
Вільгельма Піка вул. Ружинська вул. Обговорення на сайті е-місто
Галі Тимофєєвої вул.  Провіантська вул.  Назва підтримана Комісією з питань найменувань 14.07.2015
Котовського вул. ( + Подільський р-н) Рогозів Яр вул. Обговорення на сайті е-місто
Довнар-Запольського вул.
Комінтерну вул. Симона Петлюри вул. Сучасна назва – з 2009 р. Рішення Київської міської ради від 18 червня 2009 р. № 634/1690 «Про перейменування вулиці у Шевченківському районі міста Києва»
Коцюбинського Юрія вул. Володимира Винниченка вул. Обговорення завершено на сайті е-місто
Кравченка Миколи вул.  Чингіза Айтматова вул.  Назва підтримана Комісією з питань найменувань 14.07.2015
Цюрупинська вул. Григорія Дудника вул. Обговорення на сайті е-місто
Чапаєва вул. В’ячеслава Липинського вул. Обговорення завершено на сайті е-місто
Чеслава Бєлінського пров. Алли Горської пров. Обговорення завершено на сайті е-місто
Шаумяна вул.
Шаумяна пров.
Щербакова вул. Щербаківського вул. Обговорення на сайті е-місто
Якіра вул. Древлянська вул. Обговорено на засіданні Комісії з питань найменувань

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *