Закарпатська обласна рада присвоїла ім’я Т. Легоцького Закарпатському краєзнавчому музею

Legotskij3 вересня 2015 року, сесія облради схвалила рішення «Про присвоєння імені Тиводара Легоцького Закарпатському обласному краєзнавчому музею». З ініціативою про присвоєння музею імені відомого краєзнавця,  історика, археолога, етнографа, засновника музейної справи на Закарпатті Тиводара Легоцького виступила обласна організація Національної спілки краєзнавців та колектив музею. Т. Легоцький, колишній прокурор Мукачівсько-Чинадіївської домінії графів Шенборнів, зробив значний внесок у розвиток науки і культури Закарпаття у другій половині  XIX- початку XX століть.

Т. Легоцький – уродженець Хорватії – народився 5 жовтня 1830 року в містечку Фужіне біля м. Рієки. У 1855 році переїхав  до Мукачева. З 1865 року і до виходу на пенсію працював у графів Шенборнів.  Помер 25 листопада 1915 року. Похований у Мукачівській католицькій церкві св. Мартина.

Творчість історика і краєзнавця різноманітна і багатопланова. Його спадщина становить 11 монографій, близько 300 статей, значний рукописний фонд, багаті археологічна, нумізматична, історична та етнографічна колекції.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *