Краєзнавці Донеччини презентували періодичні видання

обкладинка Любимий городНа початку 2016 року краєзнавці Донецького краю презентували відразу три історико-краєзнавчі видання:
– 3-й випуск альманаху «Любимый город»;
– 10-й випуск «Святогірського альманаху – 2015»;
– 1-й номер історико-краєзнавчого альманаху «Добре поле».

У м. Красноармійську, в історичному музеї, широкій громадськості представили 3-й випуск альманаху «Любимый город» (Київ, вид-во «МП Леся», 2015, 110 с.). Номер присвячено духовній та культурній скарбниці регіону – історії та сьогоденню православних храмів та парафій. У передмові протоієрей Олександр Кондратюк висловив подяку редактору-укладачеві Петру Гайворонському та усім авторам, благодійному фонду «Надія», які провели велику роботу, щоб читач дізнався не тільки про храми та парафії, а й про нелегку долю людей, які відстоювали святилища, віру Божу.

У цьому випуску представлені наступні статті: Валентина Стрюк – «Православні храми і приходи Красноармійського благочинія»; Петро Гайворонський – «…Я почую вас і допоможу» (про ігумена Давида Нелюбова); Петро Мамець – «Храм» (з народних переказів) та Раїса Мазоха – «Дорога крізь руїни» (ці два матеріали присвячені православній церкві у с. Гродівка); Юлія Костюченко – «Джерело відродження духовності» (про ікону Господа Саваофа, яка датується ХІХ ст. і зберігається у фондах Красноармійського історичного музею); Петро Луковенко, Сергій Луковенко – «Церковно-приходські школи – «переддень церкви»; Ганна Позняк – «Микола Леонтович у Гришиному»; Марина Корнієнко – «Форми роботи по відродженню українських народних і православних традицій у Красноармійському історичному музеї»; Любов Рачек – «До історії церков через музейні експонати».
Крім того, у кінці альманаху наведено дані про храми та парафії: вказані дати заснування, прізвища настоятелів, престольні свята, в честь яких відкрито храми, які станом на 2014 рік діяли на території міста Красноармійська та Красноармійського району.

У м. Святогірську, а згодом й у Слов’янську презентували 10-й випуск «Святогірського альманаху – 2015» (редактор-укладач В.М. Дєдов). До ювілейного альманаху включено 19 статей та повідомлень 25 авторів. Свої статті на презентаціях представили такі науковці та краєзнавці: зі Слов’янська – В.Давиденко, О.Духін, С.Непочатова, М.Рижкова, В.Романько, А.Шамрай; зі Святогірська – В.Дєдов, Я.Дєдова, С.Шарабан; з Краматорська – В.Коцаренко та В.Іванов; з Ізюма – Л.Щудря. Серед авторів також дослідники рідного краю з Донецька та Харкова.
Виступи авторів статей супроводжувалися демонстрацією на екрані карт, схем, малюнків, фотографій, що давало присутнім можливість більш конкретніше й зрозуміліше сприймати почуте.

обкладинка Добре полеПобачив світ 1-й номер історико-краєзнавчого альманаху «Добре поле» (Краматорськ, вид-во ЦТРІ «Друкарський двір», 2016, 152 с.). Із зацікавленням його зустріли у Добропіллі, Красноармійську, Димитровому, Родинському, Селидовому та в інших населених пунктах цих районів. Саме про земляків та події різних років на цих територіях мова йде у чисельних статтях, до яких радимо звернутися читачам. Назвемо ці статті: Віктор Батицький – «З історії рідного краю» та «Історія поляків Бахмутського повіту», Павло Білицький – «Шахти Добропільського району», Діана Білоконь – «Голодомор у Гришинському та Селидівському районах», Олексій Бурковський – «Природа Красноармійського району: історія і реальність», Валерій Кордюков – «Ріки Красноармійського району», Сергій Луковенко – «Землевласники», Людмила Овсяник – «Історія села Миколаївка», Віктор Петкау – «Меннонітські поселення», Олександр Петренко – «Археологічні пам’ятники Добропільщини».

Слід відмітити, що ініціаторами та переважною більшістю авторів усіх названих періодичних видань, а також редакторами-укладачами стали наші земляки – дійсні члени Національної спілки краєзнавців України. Розпочалася підготовка матеріалів до наступних випусків історико-краєзнавчих альманахів.

Валерій Романько, голова Донецької обласної краєзнавчої організації, доцент Донбаського державного педуніверситету (м. Слов’янськ, Донецька обл.).

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *