Виставка «Збройна боротьба за незалежність України навесні 1918 року у документах та фотографіях»

243529-го квітня 2016 року в приміщенні Національного військово-історичного музею України відбулося урочисте відкриття виставки “Збройна боротьба за незалежність України навесні 1918 року у документах та фотографіях” з приватної колекції краєзнавця Віктора Киркевича.

2345На виставці представлено близько 100 унікальних фотографій та фотолистівок того часу, що зображують українські війська, краєвиди Києва, виконані фотографами з Галичини, листівки німецьких митців. 2345
Серед документів — оригінали усіх чотирьох універсалів Центральної Ради, газетні видання, оголошення, вуличні листівки, тощо. Серед раритетів, що пов’язують минувшину та сьогодення Збройних Сил України, на виставці експонуватимуться:
—  документ про відкриття Українського державного університету у приміщенні, де нині знаходиться Національний університет оборони України ім. І. Черняховського;
—  фотографії з казарм, де розташовувався полк Січових Стрільців, в яких нині перебуває редакція газети “Народна Армія” та ін.
Відкриття виставки супроводжувалося демонстрацією унікальної кінохроніки м. Києва у 1918 році.

2345Із документами та фото 1918 року на вітринах представлене озброєння із зони АТО. “Ідея створити таку паралельну виставку прийшла мені в голову, як боротьба від Крут до Донецького аеропорту, бо і там герої, і там герої, і там, і там загублені життя за незалежність України. Збирати я почав давно, у 1969 році розпродавалася колекція М.Прахова, а я купив там папку з документами. І от тоді мені стало соромно — чому лише я збираю історію? Ми унікальна країна: у нас є музей унітазів, і немає музею державотворення України”, — сказав власник колекції В.Киркевич.

Виставка розташована у 4 вітринах. Одна з них присвячена Центральній Раді (чотири універсали, оригінальні фотографії приміщень Центральної ради, листівки із зображенням М.Грушевського, В.Винниченка), інша — війні з Росією початку 1918 року (речі, документи, матеріали, присвячені, зокрема, бою під Крутами, унікальна платівка 1917 року з гімном “Ще не вмерла Україна”). В експозиції також представлене озброєння, яке сьогодні використовується в зоні АТО. Окрім цього, організатори взяли кілька листівок колекції В.Киркевича та з дозволу бойової пошти АТО на звороті використали їх логотип. А на лицевій стороні подали листівки 1918 року.

Виставка буде презентуватися впродовж кількох місяців.

Коротка 2345біографічна довідка:
Віктор Геннадійович Киркевич — краєзнавець, дослідник історії Києва, літератор, журналіст, колекціонер, заслужений працівник культури України. На сьогодні Віктор Киркевич має у своєму доробку понад 400 статей та 23 книги з історії Києва і України, путівники та туристичні карти. За сценарієм краєзнавця знято 10 науково-популярних фільмів. У його власності знаходиться безцінна колекція письмових і графічних пам’яток історії та культури, яка на сьогодні не має собі рівних в Україні.
Протягом кількох останніх років Віктор Киркевич намагається передати свою колекцію державі для створення у місті Києві Музею історії державотворення та незалежності України. Фрагменти колекції Віктора Геннадійовича демонструвались на 50 виставках в Києві, інших містах України, Ганновері — ЕКСПО-2000 і в Берліні в 2004 році, в Льонгчепінгу в 2009 році та в Нью-Йорку в 2010 році.

Джерело:
Інформаційне агенство “Українські національні новини”
Національний військово-історичний музей України

Міністерство оборони України

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *