Відійшов у вічність Почесний краєзнавець України Головатий Михайло Іванович

87hy8_croper_ru7 травня 2016 року відійшов у вічність Головатий Михайло Іванович  Почесний краєзнавець України, член правління Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, громадський діяч, науковий редактор відділу «Звід пам’яток України. Івано-Франківська область», Заслужений працівник культури України, Почесний працівник туризму України, член історико-краєзнавчого об’єднання «Моє місто», автор численних історико-краєзнавчих праць, присвячених минулому Івано-Франківська та краю.

Національна спілка краєзнавців України, краєзнавці Прикарпаття та всієї України схиляють голови перед світлою пам’яттю свого колеги.

Михайло Іванович Головатий народився 22 січня 1943 року в селі Братишеві Тлумацького району Івано-Франківської області. У 1950 р. сім’я була депортована до Сибіру, на північ Томської області за допомогу УПА продуктами й медикаментами та спротив колективізації. Вчився в першому класі у рідних краях, подальшу освіту здобував у місцях заслання. Закінчив Томський інститут автоматизованих систем керування і радіоелектроніки, здобувши фах радіоінженера. З 1965 р. працював у Омську в конструкторській організації. В 1972 р. повернувся до Івано-Франківська. Завідувач сектору СКБ у ВО «Промприлад». Голова осередку ТУМ в об’єднанні, один із засновників обласної організації НРУ (серпень 1989), член її першої крайової ради. Депутат обласної ради першого демократичного скликання (1990?1994), член облвиконкому.

Сфера захоплень  краєзнавство, історична забудова Івано-Франківська. 1974 року закінчив курси екскурсоводів і працював позаштатним екскурсоводом обласного бюро подорожей та екскурсій. Від 1992 року працював у облдержадміністрації. Остання посада  заступник начальника управління туризму і курортів.
Після виходу на пенсію 2003 року працював науковим редактором у науково-редакційному відділі «Звід пам’яток історії та культури України. Івано-Франківська область». Автор понад 200 публікацій у центральній і обласній пресі. Організував краєзнавчі цикли передач на обласному радіо «Старий Станиславів» (1998?2002) та на обласному телебаченні  «Вулиця» (з 2003). Упорядник рекламно-інформаційного путівника «Івано-Франківщина» (1997) та книжки «Івано-Франківський некрополь» (2008) , співавтор книг «Історія Івано-Франківського державного об’єднання спиртової і лікеро-горілчаної прмисловості» (1998), «Довідник вулиць Івано-Франківська» (2000), «Меморіальний сквер в Івано-Франківську» (2004), «Сто років історії, сто років праці» до сторіччя ВАТ “Промприлад”» (2005), «Літопис ВАТ “Прикарпаттяобленерго”. Віхи історії. Події та люди» (2005), енциклопедичного довідника «Івано-Франківськ» (2010), автор книг «Етюди старого Станіславова» (2007), «200 вулиць Івано-Франківська» (2010).

Символічно, що відомий краєзнавець та історик Івано-Франківська залишив цей світ у час святкування Дня міста.

Національна спілка краєзнавців України, Івано-Франківська обласна організація Національної спілки краєзнавців України, редколегія альманаху «Краєзнавець Прикарпаття» та вся краєзнавча спільнота України глибоко сумують за невіджалуваною втратою справжнього Патріота та Громадського Діяча, невтомного Дослідника рідного краю та доброго Товариша і висловлюють щире співчуття рідним та близьким Покійного.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *