Презентація краєзнавчого збірника “Олександрійський район: пам’ять століть. Рік дві тисячі шістнадцятий” у Кіровограді

13182959_1097237287000174_138044936_n22 квітня 2016 р. в Кіровоградській обласній універсальній науковій бібліотеці презентували книгу «Олександрійський район: пам’ять століть. Рік дві тисячі шістнадцятий». У заході, що відбувся у відділі краєзнавства бібліотеки, взяв участь голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України, директор Державного архіву Кіровоградської області Олег Бабенко, член Національної спілки краєзнавців України Федір Шепель, краєзнавці міста Олександрії Тамара Аноко, Надія Жахалова, представники творчої інтелігенції, журналісти.
кіров.На презентації Олег Бабенко зазначив, що видання вирізняється з-поміж інших подібних тим, що зроблене по-своєму і про своє.

«Презентоване нині видання, зроблене, вірніше, витворене авторами й авторами-упорядниками на пристойному фаховому рівні з такою чистою людською любов’ю до предмета осмислення й висловленого, рідного краю і його визначних особистостей, сьогодні може служити добрим навчальним посібником, корисним і для шкільного вчителя, якби він сьогодні працював над краєзнавчою тематикою, і звичайного школяра, аби він зростав залюбленим у свою малу батьківщину й усе життя пишався нею, докладаючи і власні зусилля до літопису її слави. Ця книжка також має бути настільною для кожного, хто сидить не тільки у владному кабінеті, а й в шикарному офісі бізнес-структури, адже вона дає зрозуміти сутність особистості в системі координат загальнолюдського, а значить і вічного. Хтось на землі накопичує небачені скарби, але ж в небуття, на той світ, нічого не візьме… Та чи потрапить через 150 років, як герой, до подібного видання, бо навряд чи знайдеться, що сказати про нього, як Людину, доброго його нащадкам?! Тож нехай ця книжка буде першою ластівкою у цілій гомінкій і промовистій зграї різних пташат, які випурхнуть у світ з доробком олександрійських краєзнавців».

кіров.Під час презентації упорядники та автори видання Віктор Голобородько, Ірина Голобородько, Надія Чуянова наголосили, що головна ідея книги — це популяризація історії краю, яку треба відділяти від нашарувань пропаганди і стереотипів. Видання, яке буде продовжено, спрямоване передусім на розвиток патріотичного руху та на підтримку історичного краєзнавства, пошук відповідей на проблемні питання у дослідженні історії краю.

кіров.Начальник організаційного відділу Олександрійської районної держадміністрації Ольга Покора запевнила, що районна влада буде і надалі продовжувати підтримку патріотичного проекту, який об’єднує громаду. На завершення презентації відділу краєзнавства бібліотеки були передані авторські договори місцевих дослідників щодо розміщення електронних версій книжкових видань про історію Олександрії. Частина з цих видань, у тому числі презентована книга, вже відображена у цифровій бібліотеці наукової бібліотеки Кіровоградщини.

краєзнавець Віктор Голобородько

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *